OMV Petrom a majorat în acest weekend cu 5 bani pe litru prețul motorinei atât la stațiile Petrom, cât și la stațiile OMV, mișcare efectuată și de Soccar, care a crescut prețul combustibilului diesel cu 9 bani/l. În ultimele zile, cotațiile petrolului Brent, de referință pe piața europeană și autohtonă, s-au apreciat cu peste 11%.
Prețul motorinei la cele mai ieftine stații Petrom din București era duminică de 7,85 lei/l, după ce în urma ieftinirilor efectuate săptămâna trecută coborâse de la 7,99 lei/l, cât ajunsese în urma panicii instaurate la stații în urmă cu 10 zile, la 7,8 lei/l.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Prețul benzinei standard comercializată la cele mai ieftine stații Petrom a rămas același cu cel de joi, de 7,6 lei/l.
OMV Petrom a scumpit, tot cu 5 bani/l, și motorina din stațiile OMV. Dacă vineri motorina OMV Diesel putea fi cumpărată la un preț cuprins între 8,06-8,21 lei/l, duminică aceasta ajunsese la un preț de 8,11-8,26 lei/l. Prețul benzinei MAX MOTION 95 a rămas neschimbat, fiind cuprins între 7,8 și 7,99 lei/l, în funcție de stație.
Scumpiri a efectuat și Socar. Dacă sâmbătă dimineață, la stația Socar din Vasile Lascăr, prețul unui litru de benzină era de 7,8 lei, duminică el crescuse la 7,89 lei. Benzina a rămas la același nivel de 7,6 lei/l.
Celelalte companii au păstrat prețurile de sâmbătă dimineață.
Lukoil vindea duminică benzina standard cu 7,71-7,76 lei/l, iar motorina standard cu 7,91-7,94 lei/l, iar MOL comercializa benzina cu 7,74-7,99 lei/l, respectiv motorina cu 7,98-8,06 lei/l.
Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.
Evoluția cotațiilor petrolului Brent din ultima săptămână
Petrolul Brent (de referință pe piața europeană, se apreciază pentru a doua zi consecutiv, de la un nivel de 97 dolari pe baril înregistrat miercuri, vineri dimineața el ajungând la unul de 109 dolari/baril, în creștere cu 2,51% față de prețul de închidere al sesiunii de joi.
Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.
De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 45%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 25%.