Franța a propus un plafon la scara întregii Uniuni Europene pentru prețul gazelor naturale, în ideea de a întări poziția de negocierile a blocului comunitar în relația cu producătorii, dar unele state membre nu sunt de acord cu această idee, a declarat ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, transmite Reuters.
Franța deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene timp de șase luni (ianuarie-iunie 2022), scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bruno Le Maire le-a spus parlamentarilor francezi că a făcut o propunere către omologii săi europeni pentru un plafon de preț deoarece asta ar pune blocul comunitar într-o poziție mai bună pentru a negocia cu producători precum grupul rus Gazprom sau compania algeriană Sonatrach.
"Este o intervenție pe piață care îngrijorează unii din partenerii noștri europeni dar este o propunere pe care o facem cu președintele pentru a introduce un plafon la prețul gazelor la nivel european", a spus Bruno Le Maire.
Ministrul francez al Finanțelor nu a dezvăluit care sunt țările membre care sunt în favoarea propunerii dar Grecia a propus și ea o plafonare a prețurilor la nivel european la fel ca și directorul grupului francez de utilități Engie.
La începutul acestei luni, directorul general al grupului francez de utilități Engie, Catherine MacGregor a spus că este nevoie de un plafon la scara întregii Europe impus prețului gazelor naturale pentru a răspunde la explozia prețurilor și a ține sub control volatilitatea prețurilor pe piețele de gaze și electricitate."Nu am mai înregistrat niciodată astfel de nivele", a spus Catherine MacGregor, referindu-se la maximul istoric de 345 de euro pentru un Megawatt-oră înregistrat de prețul de referință la gaze naturale în Europa. "Cred că asta justifică măsura plafonării. Suntem într-o situație excepțională", a adăugat MacGregor.
Franța a înghețat prețurile interne la gaze încă de anul trecut prin acordarea de despăgubiri companiilor franceze de gaze care vând la prețuri mai mici decât prețurile spot. Pe baza prețurilor la gaze din ultimele zile, măsura este așteptată să coste statul 6,4 miliarde de euro în acest an, a spus Le Maire