Compania americană de inginerie Sargent & Lundy, implicată în toate proiectele energetice nucleare românești majore, și-a deschis subsidiară la București, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Principalii șefi ai subsidiarei sunt doi vicepreședinți-seniori ai companiei-mamă, directoarea juridică Jill Liska și Vince Heinz, expert în management de proiecte legate de rețele electrice de transport și distribuție.
Sargent & Lundy a fost înființată în 1891 în SUA de către inginerii Frederick Sargent, colaborator al lui Thomas Edison și inginer-șef la prima companie a inventatorului, și Ayres Lundi, pentru a oferi consultanță în businessul emergent pe atunci al energiei electrice.
Firma a proiectat una dintre cele mai mari centrale pe cărbune de la acea dată din SUA, Harrison Street Station din Chicago, pusă în funcțiune în 1894.
Biroul Sargent & Lundy, 1893. Sursă foto: compania
Sargent & Lundy este și unul dintre pionierii industriei energetice nucleare americane civile, în care s-a implicat începând cu anii ’50 ai secolului trecut.
În prezent, firma asigură servicii de inginerie pentru peste 100 de unități de producție nucleare din America de Nord, fiind specializată și în rezolvări de probleme tehnice pentru reînnoiri de licențe și prelungiri de durate de viață în domeniu, precum și în upgrade-uri și îmbunătățiri post-Fukushima.
CITEȘTE ȘI Coreea de Sud anunță că plănuiește să ajungă pe Marte până în 2045 și inaugurează prima sa agenție spațialăCei de la Sargent & Lundy sunt implicați în proiectul retehnologizării unității 1, precum și în cel al construirii reactoarelor 3 și 4, de la centrala nucleară Cernavodă, după cum a relatat Profit.ro aici, aici și aici.
De asemenea, Sargent & Lundy a realizat studiul de analiză a posibilelor amplasamente de construire a unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) NuScale, în urma căruia a fost selectat cel al fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești. Subcontractor la studiu a fost Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON) Măgurele din cadrul Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), din portofoliul Ministerul Energiei din România.