Record. Prețul energiei cu livrare în ziua de luni a ajuns pe OPCOM la 250 de euro/MWh, cel mai mare din Europa

Record. Prețul energiei cu livrare în ziua de luni a ajuns pe OPCOM la 250 de euro/MWh, cel mai mare din Europa

Prețurile spot ale energiei furnizate luni în întreaga Europa (Sursa: EnergyLive)

scris 17 oct 2021

Prețul mediu de închidere al pieței pentru ziua următoare (PZU), pe care se tranzacționează un volum echivalent cu jumătate din consumul autohton, a atins un nou record, de 1.234,85 lei/MWh (sau 249,55 euro/MWh), cu aproape 80 de lei/MWh peste precedentul record de 1155 lei/MWh, înregistrat în urmă cu o săptămână.

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

Prețul mediu al energiei care urmează a fi livrată luni a crescut cu 38,1% față de cel la care s-a încheiat licitația din ziua precedentă, ajungând la aproape 250 euro/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Un preț identic este înregistrat și în Ungaria, țară cu care România este interconectată zilnic. În 22 dintre cele 24 intervale orare de luni =, România importă energie din Ungaria.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Un record s-a înregistrat și în ceea ce privește prețul orar, care a sărit de 1.600 lei/MWh.

Astfel pentru energia livrate luni în intervalul orar 19:00-20:00, prețul este de 1650 lei/MWh, iar pentru cea livrată în intervalul orar 18:00-19:00, el este de 1633 lei/MWh.

Precedentul record orar fusese înregistrat tot lunea trecută, când energia furnizată în intervalul 18:19 s-a tranzacționat cu 1577 lei/MWh.

Prețuri medii zilnice spot apropiate de cele din România și Ungaria, de peste 246 euro/MWh, sunt înregistrate și în Italia, Slovenia și Croația.

Cea mai ieftină piață spot europeană de luni este cea din Ploaia, cu un preț mediu de 119,24 euro/MWh, urmată de cea din Germania și Cehia, cu 157 euro/MWh.

Reactorul 2 al centralei nucleare din Cernavodă, deconectat automat joi de la Sistemul Energetic Național (SEN), a fost reconectat sâmbătă seară și funcționează la capacitatea maximă începând cu duminică, ora 02:00.

Guvernul român intenționează ca, în această iarnă să subvenționeze facturile la electricitate, nu numai în cazul consumatorilor vulnerabili, și să aprobe o amânare a plății facturilor și o interzicere a debranșării.

Premierul demis Florin Cîțu a sugerat că furnizorii ar putea fi compensați pentru această amânare a plății facturilor de către clienții lor casnici printr-o amânare corespunzătoare a obligațiilor lor fiscale.

În plus, premierul a declarat sâmbătă că Guvernul ia în calcul reducerea temporară a TVA la energie electrică și gaze naturale de pe facturile de consum ale întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) de la 19% la 5%, pentru diminuarea poverii scumpirilor galopante din ultima perioadă.

viewscnt
Afla mai multe despre
record
preț energie
pzu
europa