Electrocentrale București (ELCEN), principalul producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, a ajuns să împartă gazele naturale care îi sunt livrate de către Romgaz pentru centralele sale cu Termoenergetica, operatorul sistemului centralizat, care are și unități proprii de producție de agent termic, precum și cu compania privată Vest Energo, care deține fostul CET Militari și produce energie termică tot pentru încălzirea centralizată a Capitalei.
După cum a relatat Profit.ro, Termoenergetica distribuie și agent termic de producție proprie, generat în 48 de centrale pe gaze naturale, care alimentează 950 de blocuri cu 55.000 de apartamente, Casa Presei Libere și un spital, și întâmpină probleme cu furnizorul actual de gaze naturale.
Vest Energo se află într-o situație asemănătoare, din cauza scumpirii masive a gazelor, dar și a faptului că sunt plătite cu întârziere facturile pentru agentul termic livrat, ca urmare a restanțelor Primăriei Capitalei la plata subvenției de la bugetul local.
În aceste condiții, Vest Energo și Termoenergetica s-au adresat ELCEN, care stă bine cu aprovizionarea cu gaze, beneficiind de un preț avantajos, de sub 200 lei/MWh, și i-au solicitat să le cesioneze o parte din gazele pe care le primește în baza contractului cu Romgaz.
Solicitarea a venit după ce, printr-o masivă ordonanță de urgență adoptată în ultimele zile ale anului trecut, Guvernul a introdus în Legea energiei prevederea potrivit căreia "Până la data de 30.04.2022, clienții finali, producători de energie termică, care utilizează gaze naturale au dreptul să cesioneze în aceleași condiții contractuale o parte din cantitatea de gaze naturale achiziționată către alți producători de energie termică din cadrul aceleiași unități administrativ-teritoriale".
"În data de 6 ianuarie 2022, ELCEN, prin adresa nr.664 (înregistrată la Romgaz sub nr.677 din 7 ianuarie 2022), ne aduce la cunoștință faptul că „cei doi producători de energie termică“ – Vest Energo și Termoenergetica, au solicitat cesionarea unei părți din cantitatea de gaze naturale achiziționată de ELCEN de la Romgaz în baza Contractului nr.8/2016 și a actelor adiționale la acesta, pentru perioada ianuarie-aprilie 2022, cu mențiunea că aceste gaze vor fi folosite pentru asigurarea necesarului de energie termică pentru Municipiul București", se arată într-un document recent al Romgaz.
CITEȘTE ȘI Orban, cu Ungaria membru NATO și UE, se duce la Moscova, în plină tensiune, să-i ceară lui Vladimir Putin mai multe gaze pentru țara saPotrivit sursei citate, în data de 7 ianuarie 2022, ELCEN a transmis Romgaz proiectele contractelor de cesiune a unei părți din cantitatea de gaze către Vest-Energo și Termoenergetica, prin care se propune cedarea de către ELCEN către cele două societăți a unor cantități (cantitate totală cesionată pentru Vest Energo: 125.361 MWh pentru perioada ianuarie – aprilie 2022; cantitate cesionată pentru Termoenergetica 135.581 MWh pentru perioada ianuarie – aprilie 2022) din cantitatea de gaze naturale care face obiectul contractului cu Romgaz.
Cesiunea prevede aceleași condiții contractuale precum cele dintre Romgaz și ELCEN, cu o singură excepție majoră: Vest Energo și Termoenergetica plătesc gazele în avans, înainte de livrare. Întrucât este în insolvență și client captiv al Romgaz, ELCEN plătește la 90 de zile.
CITEȘTE ȘI Cât ficat de porc conține în realitate un produs ''pate de porc'' și ce mai include pe lângă"Consiliul de Administrație al Romgaz, în urma analizei propunerii ELCEN efectuate în ședința din data 17 ianuarie 2022, a aprobat încheierea și semnarea de către Romgaz a celor două contracte de cesiune (cesiuni semnate la data de 19 ianuarie 2022), cu Termoenergetica și respectiv Vest-Energo, (…) urmând ca acestea să fie supuse ratificării/aprobării Adunării Generale a Acționarilor societății", se mai precizează în document.
Legislația trebuie modificată astfel încât Primăria Municipiului București să poată împrumuta banii necesari operatorului sistemului centralizat de termoficare din Capitală, Termoenergetica, pentru a prelua activele și operațiunile principalului producător de energie termică din București, ELCEN, declara directorul general al Termoenergetica, Claudiu Crețu, în decembrie anul trecut. Business-ul ELCEN a fost evaluat oficial în iunie 2021 la valoarea de piață de 1,075 miliarde lei.