Ordonanță de urgență de modificare a legislației de plafonare a prețurilor și de compensare a facturilor la energie electrică și gaze naturale în această iarnă, adoptată inițial de către Guvern marți într-o formă greșită și pentru corectarea căreia Executivul a fost nevoit să se reunească din nou miercuri, a fost publicată în Monitorul Oficial, iar secretarul general al Ministerului Energiei, considerat responsabil pentru eroare, a fost demis din funcție de către premierul Nicolae Ciucă, confirmându-se astfel informația prezentată anterior în emisiunea Talk News de la Profit TV.
Potrivit Guvernului, a fost vorba de o eroare materială constând într-o "neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022".
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1.000 mc plus max. zece la sută, de la 1.100 la 1.200 plus o abatere 10 la sută, în total 1.320 mc", a transmis Executivul. Este vorba de limita maximă de consum de gaze pe toată perioada de 5 luni de aplicare a legislației care dă dreptul la compensare consumatorilor casnici.
Noile limite lunare de consum, mai generoase, pentru februarie și martie 2022, care le conferă consumatorilor casnici care se încadrează în ele dreptul la compensare, pe lângă plafonarea de prețuri de care beneficiază și cei care consumă mai mult, sunt de 519,47 și 570,09 kWh la energie electrică (față de 305,84 și 338,61 kWh anterior) și de 3.722,40 și 3.452,49 kWh la gaze naturale (2.512,56 și 2.330,27 înainte).
CITEȘTE ȘI NATO vrea să trimită militari mai mulți în România, Germania vine cu avioane Eurofighter
În varianta eronată a OUG, consumul zilnic de referință, precum și limitele lunare de consum pentru lunile februarie și martie 2022 erau semnificativ mai mici, după cum se poate vedea în tabelul de mai jos, inclus în forma ordonanței trimisă de Guvern înspre avizare Consiliului Legislativ:
CITEȘTE ȘI Continental a decis să nu producă semiconductori, apreciind că în 2023 criza va dispărea
Secretarul general al Ministerului Energiei, Radu Nicolae Chiurtu, considerat responsabil de eroare, a fost demis din funcție de către premierul Nicolae Ciucă.
"Articol unic. — (1) La data intrării în vigoare a prezentei decizii încetează exercitarea, cu caracter temporar, de către domnul Nicolae-Radu Chiurtu a funcției publice vacante din categoria înalților funcționari publici de secretar general al Ministerului Energiei. (2) Domnul Nicolae-Radu Chiurtu predă lucrările și bunurile care i-au fost încredințate în vederea exercitării atribuțiilor de serviciu în termen de 3 zile de la data prevăzută la alin. (1)", scrie în decizia de miercuri a prim-ministrului.