RADET încearcă din nou să intre în legalitate. ANRE decide dacă îi acordă licență de operare

RADET încearcă din nou să intre în legalitate. ANRE decide dacă îi acordă licență de operare
scris 13 iun 2017

Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice (RADET) București, aflată în insolvență din toamna trecută și care funcționează de peste 2 ani fără a avea toate actele oficiale necesare la zi în conformitate cu legislația în vigoare, încearcă din nou să intre în legalitate, Comitetul de Reglementare al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) având pe ordinea de zi de marți luarea unei decizii cu privire la acordarea licenței de operare a sistemului centralizat de încălzire din Capitală pentru RADET.

Astfel, pe ordinea de zi a ședinței de marți a Comitetului, la primul punct, se află "Proiect de decizie si raport privind acordarea licenței pentru prestarea serviciului de alimentare centralizată cu energie termică, solicitate de Regia Autonomă de Distribuție a Energiei Termice București RADET RA".

Urmărește-ne și pe Google News

RADET funcționează fără o astfel de licență de peste 2 ani, din 1 martie 2015, când a expirat valabilitatea precedentei, care fusese în vigoare din 1 martie 2010. Până anul trecut, licențele pentru operarea de servicii publice de alimentare cu energie termică se acordau de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Din noiembrie 2016, odată cu modificarea Legii privind serviciile comunitare de servicii publice, aceste licențe au trecut în sarcina ANRE.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sean \ CITEȘTE ȘI Sean "Diddy" Combs, Beyonce și J.K. Rowling, în topul celor mai bine plătite celebrități în ultimele 12 luni

"Legea prevede și niște măsuri tranzitorii - ce se întâmplă când - pentru că până la urmă termoficarea este un serviciu de utilitate publică și așa trebuie privite lucrurile. Am scris ANRSC-ului în urmă cu vreo patru, cinci luni, atunci când am primit înștiințarea de la dânșii, care sunt motivele pentru care nu ne pot emite o nouă licență și le-am cerut să ne spună care sunt condițiile de a funcționa într-un regim tranzitoriu, având în vedere caracterul de utilitate publică al serviciului. Licența s-a solicitat, dar există un cerc vicios. Cercul vicios pleacă de la neexistența contractului de delegare a serviciului de termoficare. Vă mai spuneam de-a lungul timpului, cel puțin din martie încoace, că în ultimii 25 de ani Primăria Capitalei nu a delegat în mod formal contractual acest serviciu către RADET. Legea energiei termice spune că una dintre condițiile de licențiere, de obținere a licenței ANRSC, este existența acestui contract, deci prima condiție nu este îndeplinită, prima condiție legală", declara, în noiembrie 2015, președintele de atunci al Consiliului de Administrație al RADET, Gabriel Dumitrașcu.

La începutul lunii septembrie a anului trecut, RADET a adresat ultima cerere ANRSC de acordare a unei noi licențe, cerere care i-a fost respinsă întrucât Regia nu îndeplinea condițiile prevăzute de legislație, cea mai importantă lacună fiind aceeași absență a unui contract de delegare a serviciului public de termoficare semnat cu Primăria Capitalei.

“În prezent, gestiunea serviciului este în sarcina RADET București în virtutea actului de “înființare” (a Regiei – n.r.) și anume Decizia Primăriei Municipiului București nr. 1200 din data de 10.12.1990. Nu există contract de gestiune a Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică (SACET) încheiat între municipalitate și RADET- operatorul actual al serviciului“, se arată într-un raport recent al Autorității Municipale de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP)  din București.

Noua Lege RCA va fi aplicată de la jumătatea lunii iulie. Prețurile detaliate pe fiecare firmă de asigurare, pe șofer și pe mașină, cu primele calcule concrete, pe cazuri reale CITEȘTE ȘI Noua Lege RCA va fi aplicată de la jumătatea lunii iulie. Prețurile detaliate pe fiecare firmă de asigurare, pe șofer și pe mașină, cu primele calcule concrete, pe cazuri reale

Lipsa unui contract de delegare a serviciului public de termoficare a creat mai multe probleme RADET, una dintre cele mai importante fiind că acest lucru a împiedicat Regia să calculeze penalități la restanțele înregistrate de Primărie la achitarea subvenției la prețul gigacaloriei pentru populație, restanțe care au constituit una din principalele cauze de intrare în insolvență a RADET. De altfel, printre principiile de bază avute în vedere pentru reorganizarea RADET se numără încheierea unui contract de delegare cu Municipiul București imediat după transformarea juridică a RADET din regie autonomă în societate comercială. 

Până nu demult, un alt motiv de neprimire a licenței a fost insolvența Regiei, legislația în domeniu prevăzând că societăților aflate în reorganizare judiciară nu li se pot acorda licențe de operare a sistemelor centralizate de încălzire. În martie anul acesta, însă, ANRE, noua instituție responsabilă cu sectorul, a modificat această prevedere, în sensul că doar entităților aflate în proceduri de faliment sau de lichidare li se mai refuză licența, nu și celor în insolvență.

RADET a terminat pe plus primul trimestru din 2017, cu un profit net de peste 13 milioane lei, față de pierderile de peste 55 milioane lei din perioada similară a anului trecut, și venituri de 534,7 milioane lei, în creștere cu 8,3% comparativ cu primele 3 luni din 2016, potrivit unui document al administratorului judiciar Rominsolv. "Trimestrul I al anului 2017, față de perioada similară 2014-2017, se încheie cu rezultat pozitiv, în  principal datorită faptului că nu au mai fost emise facturi de penalități de către principalii furnizori", se explică în documentul citat.

Numărul asistentelor medicale din UE care au cerut să lucreze în Marea Britanie a scăzut cu 96% după votul pentru Brexit CITEȘTE ȘI Numărul asistentelor medicale din UE care au cerut să lucreze în Marea Britanie a scăzut cu 96% după votul pentru Brexit

RADET a încheiat anul trecut cu pierderi de 365,3 milioane lei, în scădere cu 15% față de 2015, și cu o cifră de afaceri de 1,056 miliarde lei, în linie cu cea din anul anterior (1,07 miliarde lei). În perioada 2008-2016 inclusiv, RADET a încheiat cu profit net doar anul 2010, rezultatul pozitiv cifrându-se atunci la 25,4 milioane lei. În restul anilor din intervalul menționat, RADET a cumulat pierderi în sumă totală de peste 3,3 miliarde lei.

La finalul lunii martie, RADET avea datorii totale de 4,25 miliarde lei. ELCEN, aflată de asemenea în insolvență, este cel mai mare creditor al RADET. Compania a reclamat datorii în sumă totală de 4,85 miliarde lei, însă Rominsolv i-a acceptat creanțe cumulând doar circa 3,7 miliarde lei, cam trei sferturi din totalul pretențiilor ELCEN, din care suma de 47,95 milioane lei reprezintă creanță acceptată sub condiție.

Pretențiile totale ale ELCEN față de RADET, de 4,85 miliarde lei, reprezintă peste 91% din totalul creanțelor reclamate de creditorii Regiei, iar suma acceptată de firma avocatului Piperea, de 3,7 miliarde lei, are o pondere de aproape 97% în valoarea totală a creanțelor acceptate de administratorul judiciar al RADET. ELCEN a fost desemnată președinte al Comitetului Creditorilor RADET, din care mai fac parte Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili din cadrul ANAF și furnizorul și distribuitorul de gaze naturale Engie România, fosta GDF Suez.

UPDATE CEO-ul Opel, Karl-Thomas Neumann, a demisionat CITEȘTE ȘI UPDATE CEO-ul Opel, Karl-Thomas Neumann, a demisionat

După ELCEN, cel mai important creditor chirografar, negarantat al RADET, este Municipiul București, care s-a înscris în tabelul preliminar cu o creanță în sumă totală de 225,78 milioane lei, din care Rominsolv a acceptat însă doar o parte infimă, de numai circa 13.000 lei.

Și ELCEN, și Primăria Capitalei, au contestat în instanță tabelul preliminar de creanțe al Regiei întocmit de administratorul judiciar Rominsolv. Principala cauză a imensei datorii istorice a RADET față de ELCEN este neachitarea de către Primăria București a banilor meniți să acopere diferența dintre costul real al Regiei cu furnizarea de căldură și apă caldă pentru populație și prețul redus, subvenționat, pe care bucureștenii îl plătesc pentru acest serviciu.

RADET alimentează cu energie termică peste 1,25 milioane de locuitori ai Capitalei, respectiv 565.000 de apartamente din 8.500 de blocuri și imobile. În plus, Regia furnizează căldură și apă caldă pentru 5.400 de agenți economici și instituții cu statut de obiective sociale. 81% din lungimea de peste 987 km a rețelei primare de transport apă fierbinte a RADET are vechime mai mare de 20 de ani, ca și 60% din cei 2.965 km de rețea secundară de țevi de distribuție a apei calde de consum și a agentului termic de încălzire.

viewscnt
Afla mai multe despre
radet
elcen
primaria capitalei
municipiul bucuresti
cgmb
gabriela firea
insolventa radet
caldura
apa calda
agent termic
energie termica
serviciul public de termoficare
sacet
sistemul centralizat de incalzire