SAPE dă în judecată Electrica, acuzând prejudicii de 800 milioane euro din cauza neîndeplinirii obligațiilor post-privat

SAPE dă în judecată Electrica, acuzând prejudicii de 800 milioane euro din cauza neîndeplinirii obligațiilor post-privat
scris 10 iun 2017

Grupul Electrica, care deține trei din cele opt distribuții regionale de electricitate din România, a primit o cerere de chemare în judecată formulată de Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), pretențiile solicitate fiind în valoare de aproximativ 800 milioane euro și reprezintă prejudicii cauzate "prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare".

"În data de 8 iunie, Electrica a primit o cerere de chemare în judecată formulată de SAPE în contradictoriu cu Electrica, cu foști administratori și directori ai societății, cu Ministerul Economiei și cu Ministerul Energiei", arată un comunicat transmis vineri seara de companie Bursei de Valori București (BVB).

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit celor susținute de SAPE, pretențiile ar reprezenta "așa-zise prejudicii cauzate prin neurmărirea în trecut de către Electrica a îndeplinirii obligațiilor post-privatizare asumate de către investitorii care au dobândit acțiuni la societățile privatizate cu privire la care Electrica a acționat în calitate de vânzător, astfel cum aceste obligații rezultau din respectivele contracte de privatizare", spun oficialii Electrica.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Aceste pretenții au făcut obiectul notificării transmise către Electrica în anul 2015 de către SAPE, raportate în 9 septembrie 2015, scrie News.ro.

Ioan Niculae, Adriean Videanu și alte nouă persoane, trimiși în judecată în dosarul Romgaz-Interagro CITEȘTE ȘI Ioan Niculae, Adriean Videanu și alte nouă persoane, trimiși în judecată în dosarul Romgaz-Interagro

"Electrica va face demersurile necesare în vederea apărării intereselor sale și ale actionarilor săi și va informa în mod constant piața cu privire la evoluția acestui litigiu", precizează comunicatul.

SAPE a fost înființată în 2014, ca urmare a divizării parțiale a Electrica, înainte de listarea la bursă.

Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Electrica a obținut venituri operaționale de 1,44 miliarde lei, în scădere cu 5% față de aceeași perioadă a anului precedent.

Totodată, compania a distribuit 4,6 TWh de energie electrică, în creștere cu 4%, la 3,68 milioane de utilizatori.

Grupul Electrica are 3,68 milioane de clienți și a distribuit aproximativ 17,5 TWh de electricitate în 2016, în creștere cu 2,6% față de 2015.

În urma listării companiei la bursă, în 2014, statul nu mai este acționar majoritar, iar în consiliul de administrație mai deține doar trei din șapte locuri. Totuși, statul, prin Ministerul Energiei, rămâne cel mai mare acționar, cu o deținere de 48,78%.

Electrica are în prezent o valoare de piață de 4,85 miliarde lei (1,07 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
sape
electrica