Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, a decontat anul acesta către OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, cu care este parteneră egală în proiectul de dezvoltare a celei mai mari exploatări de gaze naturale din Marea Neagră românească, Neptun Deep, costuri de dezvoltare de peste 2 miliarde de lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Filiala Romgaz Black Sea Limited a Romgaz și OMV Petrom dețin câte 50% din drepturile și obligațiile aferente concesiunii Neptun Deep, OMV Petrom având calitatea de operator al perimetrului petrolier, preluată de la americanii de la ExxonMobil.
Cele peste 2 miliarde de lei decontate de Romgaz Black Sea Limited în 2024 reprezintă ″refacturare servicii/bunuri către non-operator din operațiuni în asociere″, potrivit unui document.
Operatorul concesiunii contractează bunurile și lucrările necesare avansului proiectului Neptun Deep și împarte costurile în mod egal cu partenerul Romgaz.
Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semi-submersibilă contractată pentru Neptun Deep, a ajuns la Constanța la jumătatea lunii trecute. "Sosirea platformei marchează un moment crucial în efortul nostru de a dezvolta primul proiect de gaze în zona de apă de mare adâncime din România, împreună cu partenerul nostru Romgaz. Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și UE. Va contribui la independența energetică a țării și la creșterea economică. Ne concentrăm să ducem la bun sfârșit proiectul în condiții de siguranță și eficiență, pe măsură ceavansăm spre primele livrări de gaze", a declarat atunci Christina Verchere, CEO OMV Petrom.
Investițiile necesare fazei de dezvoltare a proiectului Neptun Deep însumează, cumulat, până la 4 miliarde de euro. Producția totală este estimată la aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar primele livrări sunt așteptate în 2027.