Compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe cărbune al României, pregătește reabilitarea și modernizarea singurei hidrocentrale pe care o deține în portofoliul de generare, proiect finanțat și cu bani europeni nerambursabili din Fondul de Modernizare al UE, conform datelor Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Unitatea de producție hidro a CEO de la Turceni, aflată în activitate, are o putere instalată de aproape 10 MW și a fost pusă în funcțiune începând cu anul 1989. Hidrocentrala este amplasată pe râul Jiu, în amonte de termocentrala Turceni, la circa 3,5 kilometri distanță.
![VIDEO Metrorex anunță - Unde a ajuns cu lucrările la metroul spre Aeroportul Otopeni](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/21860098/17/metrou.jpg?width=151)
CEO a demarat o licitație pentru a contracta lucrările necesare, valoarea totală a contractului fiind estimată la peste 10 milioane de euro. Cam jumătate din sumă (5,1 milioane euro) va proveni dintr-un grant UE nerambursabil finanțat din Fondul de Modernizare, aprobat în iunie de Comisia Europeană.
Proiectul face parte din planul de restructurare și decarbonare al CEO, aflat în întârziere semnificativă.
![ULTIMA ORĂ Gigant cu 5.000 de angajați confirmă pentru Profit.ro închiderea centrului din Oradea](http://i0.1616.ro/media/2/2621/33217/21860041/2/w2-forvia-hella-technicalcenteroradea1.jpg?width=151)
″(...) prin reabilitarea și modernizarea microhidrocentralei Turceni, se preconizează creșterea cantității de energie produsă, prin montarea de echipamente de ultimă generație și cu eficiență ridicată, automatizarea procesului tehnologic de producere a energiei electrice și creșterea siguranței în funcționare a echipamentelor hidromecanice″, se arată în documentația de atribuire.
Durata de execuție a lucrărilor de reabilitare și modernizare a microhidrocentralei (inclusiv furnizare de echipamente și materiale, lucrări de construcții civile și industriale/hidrotehnice, precum și lucrări de dotări tehnologice industriale) este estimată la 2 ani de la semnarea contractului.