Proprietarii de parcuri eoliene din România au pierdut 4 miliarde de lei în 2014 și 2015

Proprietarii de parcuri eoliene din România au pierdut 4 miliarde de lei în 2014 și 2015
scris 11 oct 2016

Sectorul energiei eoliene a înregistrat pierderi de 4 miliarde de lei în 2014 și 2015 din cauza reglementărilor și modificărilor legislative care au afectat companiile din domeniu, arată un studiu studiu realizat de firma de consultanță EY, la solicitarea Asociației Române pentru Energie Eoliană, care reprezintă interesele companiilor din sector.

Studiul, elaborat pe baza situațiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerțului, relevă că pierderile nete ale companiilor care activează în sectorului energiei eoliene au crescut, anul trecut, cu 1,9 miliarde de lei, până la circa 4 miliarde lei, valoare cumulată pentru anii 2014 și 2015, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit studiului, investițiile realizate în domeniul producerii energiei electrice din surse eoliene au ajuns la 5 miliarde de euro, sumă ce reprezintă cea mai importantă investiție din sistemul energetic românesc de după anul 1989, susține asociația care reprezintă interesele investitorilor din sector.

Factorii care au dus la pierderi semnificative pentru cei mai importanți jucători din industrie au fost deprecierea activelor și rambursarea crediterlor. Doar în cei doi ani analizați, activele companiilor s-au depreciat cu 4,1 miliarde lei, arată studiul

În același timp, pentru a rambursa creditele accesate în vederea construirii centralelor eoliene sunt necesari 30 de ani, în condițiile în care durata de viață a unei centrale este de 20 de ani.

ANCOM: Numărul de conexiuni mobile 4G aproape că s-a triplat în ultimul an, numărul de SMS-uri scade pentru prima dată CITEȘTE ȘI ANCOM: Numărul de conexiuni mobile 4G aproape că s-a triplat în ultimul an, numărul de SMS-uri scade pentru prima dată

„Investitorii sunt prinși într-un carusel: au continuat să acumuleze pierderi mari în 2015, activele acestora se tot devalorizează, au ajuns în imposibilitatea de a rambursa creditele. Dovadă sunt datele prezentate în studiul realizat de EY”, a declarat președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană, Claudia Brânduș.

Potrivit studiului, în cazul energiei eoliene s-a ajuns la un paradox, deoarece există în prezent un ajutor de stat incorect calibrat, care împinge industria spre faliment.

Asociația Română pentru Energie Eoliană reprezintă interesele investitorilor, în principal străini, în sectorul energiei eoliene din România, care a înregistrat un adevărat boom în perioada 2010-2013, ca urmare a schemei generoase de subvenționare introdusă de către statul român, prin facturile plătite de către consumatori.

Însă începând din 2013, Guvernul a schimbat legislația în domeniu, la presiunea celorlalți producători de energie și a marilor consumatori, care se plângeau că înregistrează pierderi din cauza subvențiilor prea mari pentru energia verde.

Schema de subvenționare din România presupune subvenționarea producătorilor de energie verde, în principal eoliană și fotovoltaică, prin intermediul unor certificate verzi, pe care le plătesc consumatorii casnici și industriali, în facturi.

Începând din 1 iulie 2013, guvernul a amânat până în perioada 2017-2020, acordarea unui număr de certificate verzi pentru energia verde.

În urma modificării legislației în 2013, producătorii afirmă că în acest moment există în piață un excedent de peste 6 milioane de certificate verzi, care nu au cumpărător.

viewscnt
Afla mai multe despre
parcuri eoliene