Proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea prinde viteză. Nuclearelectrica angajează noi avocați și consultanți pentru negocierile cu partea chineză

Proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea prinde viteză. Nuclearelectrica angajează noi avocați și consultanți pentru negocierile cu partea chineză
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 mai 2018

Nuclearelectrica derulează în prezent negocieri cu gigantul energetic chinez de stat China General Nuclear Power (CGN) pentru finalizarea acordului investitorilor pentru proiectul construirii unităților 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă și a actului constitutiv al joint-venture-ului care va fi înființat de cele două companii pentru implementarea proiectului și caută să angajeze noi avocați și consultanți care să o asiste în acest proces.

De la semnarea memorandumului de înțelegere cu CGN pentru proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă din urmă cu aproape 3 ani, din toamna lui 2015, Nuclearelectrica a fost asistată în negocierile cu partea chineză de un consorțiu format din Deloitte Consultanță, Elcomex IEA și casa de avocatură Peli Filip, însă contractul cu respectiva asociere expiră în octombrie anul acesta.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, Nuclearelectrica (SNN) vrea să organizeze o nouă procedură de achiziție de servicii de consultanță și asistență juridică și financiară pentru proiectul Cernavodă 3-4, pentru care a pregătit un buget maxim de 2,25 milioane euro plus TVA, în total circa 2,67 milioane euro.

INS: Managerii din România se așteaptă la o creștere a activității în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii CITEȘTE ȘI INS: Managerii din România se așteaptă la o creștere a activității în construcții, comerțul cu amănuntul și servicii

"În prezent se desfășoară negocieri cu investitorul selectat anterior menționat – China General Nuclear Power Corporation (“CGN”) pentru finalizarea Documentelor Investiției – Acordul Investitorilor și Actul Constitutiv al societății de proiect, o societate mixtă (“JVCo”), în înțelesul art. 50 din Legea nr. 137/2002, societate ce urmează a se înființa de către SNN și CGN, în calitate de acționari. După finalizarea negocierilor și înființarea societății de proiect, va urma o fază complexă, de dezvoltare a Proiectului, care va presupune, între altele, negocierea și semnarea, de către SNN, a unor acorduri/înțelegeri cu CGN și/sau JVCo", se arată într-un document al Nuclearelectrica.

Firma sau firmele care își vor adjudeca contractul vor trebui să elaboreze inclusiv drafturi de acte normative în legătură cu proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și să ofere consultanță cu privire la mecanismele de sprijin care pot contribui la atractivitatea proiectului și la chestiunile care privesc legislația în domeniile concurență și ajutor de stat în legătură cu finanțarea proiectului.

De asemenea, vor trebui să se ocupe de aportul în natură sau în numerar al SNN la societatea mixtă, inclusiv în legătură cu activitățile pregătitoare fuziunii cu Energonuclear, compania de proiect înființată în 2009 pentru Cernavodă 3-4 și care în prezent este controlată 100% de către Nuclearelectrica. 

Proiectul reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă ar putea prinde viteză. Nuclearelectrica angajează noi avocați și consultanți pentru negocierile cu partea chineză
Roman Abramovich a devenit de luni cel mai bogat cetățean al Israelului, după ce a cerut să imigreze pentru a putea vizita Marea Britanie, care, deocamdată, îi refuză prelungirea vizei CITEȘTE ȘI Roman Abramovich a devenit de luni cel mai bogat cetățean al Israelului, după ce a cerut să imigreze pentru a putea vizita Marea Britanie, care, deocamdată, îi refuză prelungirea vizei

În martie, acționarii Nuclearelectrica au aprobat continuarea negocierilor cu CGN asupra documentelor investiției pentru o perioadă de 6 luni, respectiv până la data de 2 septembrie 2018. SNN este controlată de statul român prin Ministerul Energiei, cu 82,49% din acțiuni. Anterior, în februarie, oficialii Ministerului Energiei estimau că lucrările de construcție la noile reactoare ar putea începe până în 2020.

În urmă cu un an, Ministerul Energiei a relansat o licitație publică pentru a achiziționa un studiu privind dezvoltarea unui sistem de subvenționare a proiectelor de producție de energie cu emisii reduse de carbon, inclusiv a proiectului reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă, bazat pe mecanismul așa-numitelor contracte pentru diferență (CpD), prin care producătorilor li se garantează un preț minim de vânzare a energiei produse.

În noiembrie 2016, chinezii estimau valoarea totală a investițiilor necesare implementării proiectului la circa 7,2 miliarde euro. Până atunci, ultima estimare oficială a costurilor construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă era de 6,5 miliarde euro și data din 2012, fiind rezultatul unui studiu de fezabilitate realizat de către Ernst&Young. Anterior, investiția era estimată la circa 4 miliarde euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
china general nuclear power
cgn
snn
centrala nucleara cernavoda
reactoarele 3 si 4 cernavoda
unitatile 3 si 4 cernavoda
contracte pentru diferenta
energie nucleara