Ministerul Energiei susține că a rezolvat problema licitațiilor de racordare la gaze, al căror blocaj a fost semnalat de Profit.ro. Soluția: au fost scoase din Legea concesiunilor

Ministerul Energiei susține că a rezolvat problema licitațiilor de racordare la gaze, al căror blocaj a fost semnalat de Profit.ro. Soluția: au fost scoase din Legea concesiunilor
scris 25 mai 2018

Ministerul Energiei anunță o procedură simplificată pentru racordarea populației la rețele de distribuție de gaze naturale, după ce Profit.ro a scris, în aprilie, că licitațiile de concesionare a acestui serviciu public sunt blocate de mai bine de un an, din motive de legislație.

Potrivit unui comunicat al instituției, la propunerea Ministerului Energiei și în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice și cu Agenția Națională pentru Achiziții Publice, a fost clarificată legislația privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii. Astfel, sunt relansate contractele de concesiune a rețelelor de distribuție a gazelor naturale, arată sursa citată, care mai precizează că Ministerul Energiei are în derulare 204 contracte de concesiune a acestui tip de serviciu.

Urmărește-ne și pe Google News

”Clarificările aduse legislației în domeniu sunt un pas esențial în procesul de extindere a accesului populației la serviciul de distribuție a gazelor naturale. Practic, de acum încolo, vom putea soluționa mult mai rapid cererile autorităților locale privind racordarea la acest serviciu. Este timpul ca locuitorii României să aibă în număr cât mai mare acces la serviciul de furnizare a gazelor naturale, mai ales că România este foarte aproape de momentul în care va deveni o forță în regiune în ceea ce privește exploatarea și comercializarea acestei resurse”, a declarat ministrul Energiei, Anton Anton.

Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei privind prezumția de nevinovăție CITEȘTE ȘI Comisia Europeană a declanșat o procedură de infringement împotriva României pentru nerespectarea Directivei privind prezumția de nevinovăție

Clarificarea legislației în domeniu a fost simplă și radicală: contractele de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor au fost pur și simplu scoase din Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, prin recenta OUG adoptată de Guvern, care modifică mai multe acte normative din domeniul achizițiilor publice.

Astfel, prin respectiva OUG, la lege s-a adăugat un articol care prevede că aceasta "nu se aplică pentru atribuirea contractelor care nu presupun plăți către contractant și în cadrul cărora contractantul este remunerat pe baza tarifelor reglementate, calculate astfel încât să acopere toate costurile și investițiile suportate de contractant pentru furnizarea serviciilor publice menționate în anexa nr. 2". Anexa include energia electrică și termică, gazele naturale, apa, transporturile, porturile și aeroporturile, poșta, precum și extracția de petrol, cărbune și alți combustibili solizi.

La începutul lunii aprilie, Profit.ro scria că localitățile unde se dorește introducerea alimentării cu gaze naturale a locuințelor și instituțiilor și care au și elaborat documentațiile necesare impuse de lege în acest scop sunt nevoite să mai aștepte întrucât Ministerul Energiei susține că, deocamdată, nu poate organiza noi licitații de concesionare a serviciului public de distribuție a gazelor, fiind necesară mai întâi modificarea mai multor acte normative, în vederea respectării normelor UE în domeniu.

CNSM recomandă Guvernului să reevalueze programul Prima Casă, restrângând condițiile de acces CITEȘTE ȘI CNSM recomandă Guvernului să reevalueze programul Prima Casă, restrângând condițiile de acces

În această situație sunt, de exemplu, orașul Târgu Bujor din județul Galați, localitățile Limanu, 2 Mai și Vama Veche din județul Constanța, de pe litoralul Mării Negre, comunele Budești, Gușoieni și Șușani din județul Vâlcea sau Răchiți și Cișmea din județul Botoșani.

Astfel, primăria Limanu a transmis în noiembrie anul trecut Ministerului Energiei o adresă prin care îi solicita demararea procedurilor de organizare a licitației publice de concesionare a serviciului de distribuție a gazelor, arătând că a trimis toate documentele necesare conform legii, inclusiv decizia privind avizarea studiului de fezabilitate. 

În replică, însă, Ministerul Energiei le-a transmis celor de la Limanu în februarie 2018 că, deocamdată, nu poate organiza licitația de concesionare, potrivit unui document al ministerului. De ce? Pentru că în 2016 a intrat în vigoare o nouă lege privind concesiunile de lucrări și servicii, adoptată în scopul transpunerii unei Directive europene în domeniu, fapt care a condus la suspendarea organizării de noi licitații de concesionare a serviciului de distribuție a gazelor în localitățile doritoare. Normele de aplicare a noii legi au fost publicate în Monitorul Oficial în noiembrie 2016.

Ministerul Mediului a publicat situația la zi a acordurilor de mediu pentru proiectele de infrastructură rutieră, inclusiv pentru cele invocate de președintele Iohannis CITEȘTE ȘI Ministerul Mediului a publicat situația la zi a acordurilor de mediu pentru proiectele de infrastructură rutieră, inclusiv pentru cele invocate de președintele Iohannis

"Noua legislație prevede cerințe obligatorii pentru organizarea de noi licitații în domeniul concesiunilor de lucrări și servicii, cerințe care nu pot fi îndeplinite deîndată de Ministerul Energiei, informațiile regăsite în cadrul studiilor de fezabilitate întocmite de beneficiari și avizate de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) fiind insuficiente. În scopul compatibilizării specificităților concesionării serviciului de distribuție a gazelor naturale cu legislația aferentă domeniului concesiunii de lucrări și servicii, Ministerul Energiei a inițiat demersurile necesare pentru revizuirea în consecință a actelor normative care au incidență asupra acestor domenii. Având în vedere cele menționate mai sus, informăm asupra faptului că Direcția Generală Țiței și Gaze Naturale (din Ministerul Energiei – n.r.) face tot posibilul ca această problematică să fie soluționată cu celeritate", se arăta în răspunsul Ministerului Energiei către primăria Limanu.

Potrivit datelor INS, anul trecut s-au distribuit gaze naturale într-un număr de 913 localități din România, din care 245 erau municipii și orașele, iar în urma recensământului populației din 2011 a reieșit că mai puțin de jumătate din totalul locuințelor din România beneficiază de încălzire prin sistem centralizat sau prin centrală termică individuală, restul încălzindu-se cu lemne.

Programul de guvernare al Executivului Dăncilă prevede elaborarea unui "Plan național de dezvoltare a rețelelor de distribuție gaze naturale, în vederea alimentării populației aflate în comunități ce nu sunt conectate la aceste rețele, precum și a agenților economici aflați în aceeași situație și care utilizează această resursă în procesul de producție de bunuri".

Ministerul Energiei susține că a rezolvat problema licitațiilor de racordare la gaze, al căror blocaj a fost semnalat de Profit.ro. Soluția: au fost scoase din Legea concesiunilor
Ministerul Energiei susține că a rezolvat problema licitațiilor de racordare la gaze, al căror blocaj a fost semnalat de Profit.ro. Soluția: au fost scoase din Legea concesiunilor
viewscnt
Afla mai multe despre
racordare gaze
distributie gaze
bransare gaze
distribuitori gaze
tarif distributie gaze
concesiune serviciu public distributie gaze
ministerul energiei
pret gaze naturale