Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a prelungit cu încă o lună termenul-limită de depunere a ofertelor la licitația de contractare a noului studiu de fezabilitate al proiectului-mamut al hidrocentralei de 1.000 MW cu acumulare prin pompaj Tarnița-Lăpuștești, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată în urmă cu 4 ani către autorități.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Este a doua procedură consecutivă de achiziție derulată de SAPE în acest scop, după ce prima, inițiată în octombrie anul trecut, a fost anulată în ianuarie 2024, întrucât nu fusese primită nicio ofertă conformă cu caietul de sarcini.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cea de-a doua, aflată în curs de desfășurare, a demarat pe 15 ianuarie. Primul termen-limită de depunere a ofertelor a fost 13 martie. Acesta a fost prelungit inițial până pe 30 aprilie.
Ulterior, a fost decisă o nouă prelungire, până pe 30 mai 2024, ″ca urmare a solicitării de clarificări primite de la unul dintre operatorii economici interesați de prezenta procedură de achiziție, prin care ni se cere să prelungim termenul de depunere a ofertelor, și luând în considerare complexitatea contractului sectorial, precum și cerințele specifice solicitate prin documentația de atribuire″, potrivit explicațiilor SAPE.
Contractul de elaborare a unui studiu de fezabilitate a cărui documentație tehnico-economică rezultată să stea la baza unei achiziții viitoare de lucrări de inginerie, procurare și construcție (EPC) pentru realizarea obiectivului de investitii centrala hidroelectrică cu acumulare prin pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești are o valoare estimată de 17,5 milioane lei plus TVA.
După cum a relatat Profit.ro, în timp ce SAPE e în curs de achiziție a unui nou studiu de fezabilitate, vechiul studiu Tarnița a devenit obiect de litigiu între Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, și fosta companie dedicată proiectului, Hidro Tarnița SA, care a intrat în faliment în noiembrie anul trecut.