CONFIRMARE Ministerul Energiei vrea să scape de o companie minieră cu peste 200 de perimetre și 2 contracte de explorare de minereuri polimetalice rare

CONFIRMARE Ministerul Energiei vrea să scape de o companie minieră cu peste 200 de perimetre și 2 contracte de explorare de minereuri polimetalice rare

Sursă foto: https://rmm.com.ro/

scris 26 apr 2024

Ministerul Energiei confirmă că vrea să renunțe la a mai gestiona compania de servicii geologice și tehnice pentru activități de extracție minieră Radioactiv Mineral Măgurele, cu argumentul că nu reușește să atragă investitori.

În schimb, AAAS "poate contribui la atragerea unor investitori interesați", este un alt atrgument, arată Hotnews.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a anunțat recent că Ministerul Energiei vrea să scape de statutul de instituție ce exercită calitatea de acționar unic a statului român la compania de servicii geologice și tehnice pentru activități de extracție minieră Radioactiv Mineral Măgurele, prin transferul participației sale de 100% din capital către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), aflată în subordinea Guvernului și în coordonarea ministrului Economiei.

Argumentele Ministerului Energiei sunt că, ″deși au fost întreprinse demersuri constante″, nu au fost identificate ″soluții viabile″ pentru dezvoltarea societății și îmbunătățirea situației ei economico-financiare, că obiectul de activitate al Radioactiv Mineral Măgurele nu intră în domeniul de responsabilitate al Ministerului Energiei și că, ″în baza procedurilor specifice și a experienței instituționale acumulate în decursul celor peste 25 de ani de funcționare, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului poate contribui la atragerea unor investitori interesați să dezvolte segmentul de activitate″ al companiei.

Coreea de Sud investește șapte miliarde de dolari în AI, în încercarea de a-și menține avantajul concurențial în domeniul semiconductorilor CITEȘTE ȘI Coreea de Sud investește șapte miliarde de dolari în AI, în încercarea de a-și menține avantajul concurențial în domeniul semiconductorilor

Pe de altă parte, compania a terminat pe plus ultimii 2 ani de activitate. Veniturile s-au dublat în 2023, de la 1,55 la 3,1 milioane lei, iar profitul net a avansat de peste 8 ori, de la 75.000 lei la 642.000 lei.

Societatea deține imobilizări corporale în valoare contabilă de circa 10 milioane lei, constând în terenuri (în principal) și construcții.

La finalul anului trecut, Radioactiv Mineral Măgurele avea 24 de salariați.

Ideea transferului Radioactiv Mineral Măgurele de la Energie la AAAS a fost agreată de principiu și de către Guvern, printr-un memorandum adoptat luna trecută. A fost pregătit deja un draft de act normativ de transfer al acțiunilor, precum și al drepturilor și obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar a statului, privind administrarea, restructurarea și privatizarea companiei, de la minister la Autoritate.

Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia CITEȘTE ȘI Cât a fost cea mai mare despăgubire RCA plătită anul trecut: Accidentul, produs de o autoutilitară în Italia

În 2021, în mandatul Guvernului Cîțu (PNL-UDMR-USR), când fostul "mega-minister" al Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a fost ″divizat″ în Ministerul Economiei și Ministerul Energiei, a avut loc și o dispută între titularii celor 2 noi portofolii cu privire la care dintre structuri va rămâne autoritate tutelară la mai multe companii și instituții. Printre acestea se număra și Radioactiv Mineral Măgurele, ″adjudecată″ în cele din urmă de Ministerul Energiei, condus atunci de liberalul Virgil Popescu.

Principala sursă de încasări a societății este reprezentată de 2 contracte de antreprenoriat general de lucrări de explorare de zăcăminte de minereuri polimetalice rare, încheiate cu entități private. În trecut, Radioactiv Mineral Măgurele a avut și contracte de servicii aferente închiderii unor mine, semnate cu altă companie de stat, Conversmin.

DECIZIE Jocurile de noroc, interzise în localitățile sub 15.000 de locuitori. Mari amenzi CITEȘTE ȘI DECIZIE Jocurile de noroc, interzise în localitățile sub 15.000 de locuitori. Mari amenzi

Astfel, Radioactiv Mineral Măgurele lucrează pe perimetrele de minereuri de metale rare și disperse Jolotca, din județul Harghita, și Valea Leucii, din județele Arad, Alba și Bihor. Pentru primul, licența de explorare ANRM este deținută de Strategic Resources Central SRL, iar la cel de-al doilea – de LEM Resources SRL.

Strategic Resources Central SRL este deținută de către Rare Yieldstone (Cipru, 47,5%), Prosera Management (Cipru, 31,83%), Metanef Holdings (Elveția, 12,8%), Adrian Manole (5%) și Ciprian Păltineanu (2,86%), cu administratori Mihai Cernăianu și Alina Costea, potrivit termene.ro.

VIDEO Eveniment special Profit.ro - Președintele Consiliului Fiscal: Să nu ajungem să plătim toți taxa prin inflație. Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc CITEȘTE ȘI VIDEO Eveniment special Profit.ro - Președintele Consiliului Fiscal: Să nu ajungem să plătim toți taxa prin inflație. Lovește în nevoiași. Cei care au bani mulți nu se sinchisesc

LEM Resources SRL este un joint-venture între canadienii de la Leading Edge Materials (51%) și societatea românească Remat Group Management SRL (49%), cu administrator Cristina Turea. Remat Group Management îi are ca asociați pe Mihai Cernăianu (33%), Șerban Tănăsescu-Ienciu (33%), Victor Turea (33%) și Metanef Holdings (1%), fiind administrată de Mihai Cernăianu.   

În 2019, când s-a anunțat redeschiderea perimetrului minier de la Jolotca, ministrul de atunci al Economiei, Niculae Bădălău, declara că acesta conține zăcăminte de "materiale rare" utilizate la fabricarea bateriilor, care ar putea constitui baza unei investiții într-o unitate autohtonă de producție de profil în valoare de cel puțin 50 milioane euro.

TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023 CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023

Radioactiv Mineral Măgurele SA a fost înființată în 2004, prin desprindere din cadrul Companiei Naționale a Uraniului (CNU), societatea de stat care a exploatat resursele naționale de minereu de uraniu, controlată de Ministerul Energiei și aflată în insolvență din 2021. La înființare, Radioactiv Mineral Măgurele a preluat de la CNU și un număr de 227 de perimetre miniere de cercetare.

Căutăm parteneri de dezvoltare a unor proiecte în cele 227 de perimetre deținute în administrare″, scrie pe site-ul companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
radioactiv mineral măgurele sa
ministerul energiei
autoritatea pentru administrarea activelor statului
redeschidere mine
minerale baterii
exploatări miniere românia