Profitul Transelectrica a crescut de aproape 6 ori după ieftinirea energiei

Profitul Transelectrica a crescut de aproape 6 ori după ieftinirea energiei
scris 16 aug 2023

Compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului energetic național, și-a majorat de aproape 6 ori profitul net în primul semestru din 2023, față de perioada similară a anului trecut, de la 28 la 162 milioane lei, în principal ca urmare a scăderii costurilor cu achiziția de energie electrică pentru consumul propriu tehnologic (CPT).

Astfel, reducerea cu 24% a cheltuielilor operaționale ale companiei în S1 2023, de la 2,44 la 1,855 miliarde lei, a fost superioară diminuării veniturilor operaționale, de 16%, de la 2,606 la 2,2 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
ULTIMA ORĂ Creșterea economică a accelerat în T2 față de T1, dar a încetinit în termeni anuali, anunță Statistica. Revizuiri importante de date CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Creșterea economică a accelerat în T2 față de T1, dar a încetinit în termeni anuali, anunță Statistica. Revizuiri importante de date
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Reducerea cheltuielilor operaționale a fost determinată în principal de scăderea costurilor cu achiziția de energie din piață.

″Costurile cu achiziția energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) au fost în sumă de 261 milioane lei, mai mici cu 40% (-173 milioane lei) comparativ cu S1 2022, în principal influențate de prevederile art.23^1 din OUG nr.153/2022″, adică de introducerea de la 1 ianuarie 2023 a mecanismului obligatoriu de achiziție centralizată de energie (MACEE), prin care principalii producători sunt obligați să-și vândă cantitățile disponibile la preț reglementat de 450 lei/MWh către furnizorii cu clienți finali în portofoliu, distribuitori și Transelectrica, se arată în raportul semestrial al companiei.

Ungaria investighează Booking.com CITEȘTE ȘI Ungaria investighează Booking.com

Operatorul de transport și sistem și-a asigurat circa 75% din necesarul de energie prin acest mecanism, în primele 6 luni din 2023.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, cantitatea totală de energie electrică transportată în S1 2023 a scăzut cu aproximativ 1,9 TWh (24,97 TWh în S1 2023, față de 26,90 TWh în S1 2022).

Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut peste așteptări, scoțând în evidență soliditatea economiei americane CITEȘTE ȘI Vânzările cu amănuntul din SUA au crescut peste așteptări, scoțând în evidență soliditatea economiei americane

În prima jumătate a anului, consumul net de electricitate al României s-a diminuat cu 8%, la 25,4 TWh, în timp ce producția internă netă de energie a avansat cu 5%, la 28,3 TWh. Per total, România a fost exportator net de energie în ianuarie-iunie 2023, cu un sold de export (diferența pozitivă dintre exporturi și importuri) de 2,9 TWh.

″Față de S1 2022, în S1 2023 s-a înregistrat în general o creștere a gradului de utilizare a capacității alocate la export, respectiv o creștere a schimburilor comerciale la export și a energiei tranzitate, pe fondul unei hidraulicități ridicate și în condițiile unui consum intern de energie electrică mai mic comparativ cu perioada similară din 2022″, explică compania.

Daniel Zamfir revine cu o nouă impozitare a sistemului bancar: Cu cât ecartul e mai mare între dobânzile la credite și cele la depozite, cu atât să plătească un impozit mai mare! CITEȘTE ȘI Daniel Zamfir revine cu o nouă impozitare a sistemului bancar: Cu cât ecartul e mai mare între dobânzile la credite și cele la depozite, cu atât să plătească un impozit mai mare!

Transelectrica precizează că, în S1 2023, nu a înregistrat venituri din capitalizarea costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT, întrucât costurile nete realizate s-au situat sub nivelul costurilor incluse în tarifele aprobate.

″Măsurile luate la nivel european în vederea eficientizării consumului de energie, înlocuirea gazului rusesc, reducerea cererii din zona industrială, precum și creșterea ponderii energiei eoliene, în condițiile unei ierni atipice și călduroase, au condus la o scădere a consumului cantităților tranzacționate pe piețele pe termen scurt cu peste 35% și a prețurilor energiei pe aceste piețe. Astfel, prețul mediu al energiei achiziționate de pe PZU în S1 2023 a fost mai mic cu circa 50% față de prețul din perioada similară a anului 2022, menținându-se totuși mai ridicat decât prețul din anii precedenți″, se mai afirmă în raport.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit transelectrica
costuri achiziție energie transelectrica
venituri transelectrica
consum energie
productie energie