Profitul net al grupului rus Rosneft a crescut cu 2% în 2015, la 355 miliarde de ruble (6,1 miliarde dolari), deprecierea rublei și sistemul fiscal protejând compania de stat de prăbușirea prețurilor petrolului, relatează MarketWatch.
Alți mari producători de petrol, precum Exxon Mobil și Royal Dutch Shell, au raportat rezultate mult mai slabe, din cauza scăderii cotațiilor petrolului la aproximativ 40 de dolari pe baril, față de aproape 70 de dolari pe baril la începutul anului trecut, scrie News.ro
Rezultatele Rosneft demonstrează rezistența industriei petroliere a Rusiei, o sursă majoră de venituri pentru bugetul federal, într-o perioadă în care economia este presată și de sancțiunile impuse de Occident în urma intervenției Rusiei în Ucraina.
Rubla s-a depreciat în paralel cu scăderea cotațiilor petrolului, astfel încât prețurile barilului de petrol în ruble au scăzut mai puțin decât în dolari.
Taxele de export și extracție a mineralelor din Rusia au scăzut la rândul lor în conformitate cu prețurile.
Rosneft și alți producători ruși de petrol au astfel la dispoziție fonduri în ruble pentru activitățile de foraje, spre deosebire de companiile din SUA și Europa, care trebuie să reducă drastic cheltuielile.
Rosneft, la care grupul BP deține o participație de 20%, a precizat că la îmbunătățirea rezultatelor anuale a contribuit și reducerea costurilor.
Profitul înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) a urcat cu 18%, la 1.200 miliarde de ruble, în timp ce veniturile au scăzut cu 6,4%, la 5.200 miliarde de ruble.