Zăcămintele Romgaz vor fi evaluate de o firmă americană lider de piață în Rusia contra 1,14 mil. euro

Zăcămintele Romgaz vor fi evaluate de o firmă americană lider de piață în Rusia contra 1,14 mil. euro

Sursă foto: D&M

scris 31 mar 2016

Romgaz, producător de gaze naturale controlat de statul român, va plăti suma de 1,14 milioane euro, TVA inclusă, companiei americane de consultanță DeGolyer and MacNaughton pentru servicii de auditare externă a resurselor și rezervelor de gaze din zăcămintele aflate pe perimetrele concesionate de Romgaz.

Contractul a fost atribuit pe 4 martie, iar firma americană a fost singurul ofertant. DeGolyer and MacNaughton va avea la dispoziție 2 ani în care să auditeze zăcămintele de gaze naturale ale Romgaz, termenul de finalizare a serviciilor fiind 31 martie 2018.

Urmărește-ne și pe Google News

Valoarea contractului fusese estimată inițial la 1,18 milioane euro. Licitația a fost lansată în decembrie anul trecut.

Dan Ioan Popescu a restituit statului aproape 890.000 de lei din avere, obligat de judecători CITEȘTE ȘI Dan Ioan Popescu a restituit statului aproape 890.000 de lei din avere, obligat de judecători

Potrivit legislației românești în vigoare, documentele de evaluare a resurselor și zăcămintelor miniere și petroliere, conținutul și textele acordurilor petroliere și licențelor miniere, documentațiile ofertelor agenților economici la licitațiile de concesionare de perimetre miniere și petroliere, informațiile, datele și documentele geodezice și topografice cu privire la resurse miniere și petroliere, actele de control și notele de constatare emise de ANRM în urma inspecțiilor, rapoartele de sinteză cuprinzând rezultatele controalelor complexe având ca obiect cercetarea geologică, exploatarea rațională și protecția zăcămintelor și altele asemenea constituie secrete de serviciu.

Compania americană de consultanță DeGolyer and MacNaughton (D&M), înființată în 1936 de către geologii Everette DeGolyer și Lewis MacNaughton (foto), este lider de piață în Rusia și în spațiul fostei Uniuni Sovietice în activitatea de evaluare și auditare a resurselor și rezervelor de țiței și gaze.

"Prin evaluarea a sute de perimetre în Rusia și a multiple perimetre în Polonia, Kazahstan, Ucraina și alte țări, D&M a dezvoltat o expertiză care s-a dovedit inestimabilă pentru cele mai influente companii din Rusia și Comunitatea Statelor Independente. Aceste evaluări au mers de la studii ale unor perimetre mari, mature, la estimări probabilistice cu privire la portofolii întregi de zăcăminte neexplorate. Capacitatea noastră de a adapta metode rusești la tehnologia occidentală și de a interacționa îndeaproape cu instituții financiare internaționale a fost extrem de benefică pentru clienții noștri. Pentru a-și întări prezența în regiune, D&M dispune de un birou la Moscova, în scopul facilitării operațiunilor din Rusia și Europa de Est", se afirmă pe site-ul celor de la DeGolyer and MacNaughton.

ANRE a aprobat ordinul care reglementează despăgubirile datorate consumatorilor de distribuitorii de energie CITEȘTE ȘI ANRE a aprobat ordinul care reglementează despăgubirile datorate consumatorilor de distribuitorii de energie

Acționarii Romgaz, companie controlată în proporție de peste 70% de statul român, prin Ministerul Energiei, au respins recent, în AGA, proiectul de buget pe acest an elaborat de conducerea executivă a societății, după ce au constat că în document nu există o corelare între venituri și cheltuieli, au declarat, pentru Profit.ro, surse la curent cu discuțiile purtate în AGA.

"S-a considerat că în proiectul de buget pe 2016 al Romgaz nu există corelare între venituri și cheltuieli. Acum, conducerea societății trebuie să elaboreze un nou proiect de buget și să convoace o nouă AGA, pentru aprobarea acestuia", au declarat sursele citate.

Potrivit proiectului de buget respins de acționari, Romgaz estima că va înregistra în acest an un profit net de 1,32 miliarde lei, cu aproape 12% mai mare decât cel de 1,18 miliarde lei afișat pentru 2015 în raportul preliminar al companiei pe anul trecut.

Romgaz estima că va obține un profit brut de 1,643 miliarde lei în 2016, în creștere de la cel de 1,459 miliarde lei preliminat pentru 2015. Compania prognoza că rezultatul brut va crește și în anii următori, la 1,647 miliarde lei în 2017 și 1,649 miliarde lei în 2018.

Proiectul de buget prevedea venituri totale de 4,52 miliarde lei în 2016, cu 0,23% mai mici față de 2015, și cheltuieli de 2,87 miliarde lei, în scădere cu 6,3% comparativ cu anul trecut. Cheltuielile de exploatare erau proiectate în scădere cu 6,5%, la 2,84 miliarde lei.

Piața muncii: Românii iau locul expaților la vârful multinaționalelor, angajații din orașele mici pleacă spre orașe mari CITEȘTE ȘI Piața muncii: Românii iau locul expaților la vârful multinaționalelor, angajații din orașele mici pleacă spre orașe mari

Veniturile din vânzarea de gaze naturale livrate din producția internă a Romgaz erau prognozate în creștere ușoară, cu circa 1%, în condițiile în care compania avertiza că face "eforturi substanțiale de reducere a declinului natural al producției", pentru menținerea acesteia "la nivel aproape egal cu cel al anului anterior".

Romgaz estima că în cazul clienților industriali consumul va cunoaște o ușoară scădere în acest an, în timp ce la clienții casnici și CET-uri își va continua trendul crescător, în pofida majorării de preț reglementat programată pentru iulie anul acesta, când gazele pentru populație și producătorii de energie termică se vor scumpi cu 10%, de la 60 la 66 lei/MWh.

"Livrările cantitative de gaze naturale ale Romgaz se vor situa cel puțin la nivelul anului 2015, putându-se înregistra chiar și o ușoară creștere, prin creșterea livrărilor pentru consum casnic", afirma Romgaz.

Interesant este că Romgaz estima pentru 2016 creșterea de 2,5 ori a veniturilor din vânzarea de gaze naturale din import, de la 4,16 la 10,37 milioane lei. Compania nu preciza dacă se așteaptă la majorarea importurilor de gaze rusești anul acesta, la scumpirea acestora sau la ambele. Potrivit datelor INS, importurile de gaze naturale în România au scăzut în 2015 pentru al patrulea an la rând, prăbușindu-se cu aproape 75% față de 2014, la doar 161.700 tone echivalent petrol.

Scăderea consumului de gaze naturale în România, ca urmare a închiderilor de combinate chimice, a limitării livrărilor către CET-uri și a vremii călduroase din ultimul trimestru al anului trecut, a dus la reducerea cu 16% a profitului net al Romgaz în 2015, la 1,18 miliarde lei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
zacaminte gaze naturale
perimetre gaze naturale
productie gaze naturale
pret gaze naturale
tarif gaze naturale
scumpire gaze naturale
ministerul energiei
rusia gaze naturale