Profitul operațional al Enel în România a scăzut la 339 milioane euro. Italienii au pus deoparte 400 milioane euro pentru acțiunile rămase în mâinile statului după privatizarea Electrica

Profitul operațional al Enel în România a scăzut la 339 milioane euro. Italienii au pus deoparte 400 milioane euro pentru acțiunile rămase în mâinile statului după privatizarea Electrica
scris 18 mar 2017

Enel a raportat un profit înainte de taxe, depreciere și amortizări (EBITDA) de 339 milioane euro pe piața din România în 2016, în coborâre cu 7% comparativ cu anul precedent, în principal pe fondul scăderii veniturilor din distribuția de electricitate. Cel mai mare grup energetic din Italia a pus deoparte 400 milioane euro pentru cumpărarea participațiilor la E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia rămase în posesia statului român după privatizarea Electrica Muntenia Sud.

În 2015, Enel a raportat un rezultat EBITDA de 364 milioane euro din operațiunile de pe piața românescă, potrivit raportului financiar al grupului italian. Datele pentru 2015 au fost revizuite în urcare, de la un profit de 281 milioane euro raportat anterior.

Urmărește-ne și pe Google News

Grupul a obținut venituri de aproximativ 1,06 miliarde euro în România anul trecut, în scădere cu 3% de la 1,09 miliarde euro în 2015, declin care reflectă vânzări mai mici pe segmentul de retail în contextul liberalizării progresive a pieței. Efectele scăderii vânzărilor au fost parțial atenuate de creșterea cantității de energie transportată și de noi branșări, se arată în raport.

DECIZIE a Curții de Arbitraj de la Paris: ENEL să plătească statului român 400 milioane euro CITEȘTE ȘI DECIZIE a Curții de Arbitraj de la Paris: ENEL să plătească statului român 400 milioane euro

Profitul înainte de dobânzi și taxe (EBIT) a crescut însă cu 22%, de la 58 milioane euro la 71 milioane euro.

Enel este prezent în România prin furnizorii de energie Enel Energie și Enel Energie Muntenia, companiile de distribuție E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea și producătorul de energie electrică din surse regenerabile Enel Green Power România, subsidiara locală a Enel Green Power.

Grupul italian a înregistrat anul trecut cheltuieli de 130 milioane euro cu deprecierea activelor generatoare de numerar ale Enel Green Power România, cheltuieli care includ și ajustări ale valorii certificatelor verzi, potrivit raportului.

Pentru prima jumătate a acestui an, Enel a planificat cheltuieli de 400 milioane euro pentru majorarea deținerilor la subsidiarele E-Distribuție Muntenia și Enel Energie Muntenia, în urma unei decizii a Curții de Arbitraj de la Paris.

Electrica și-a \ CITEȘTE ȘI Electrica și-a "racolat" director de IT de la concurenta Enel

În februarie, Curtea de Arbitraj a decis că grupul italian trebuie să achite 401 milioane euro pentru participațiile de câte 13,75% la cele două companii rămase în posesia statului după privatizarea Electrica Muntenia Sud, în 2004. Suma este superioară celei de 250 de milioane euro oferită de Enel, însă inferioară celei de 550 de milioane euro solicitată de statul român pentru acțiunile la cele două companii.

Enel este unul dintre cei mai mari distribuitori de energie electrică din România. Compania are peste 3.000 de angajați și oferă servicii către 2,8 milioane de clienți din regiunile Muntenia Sud, Banat și Dobrogea, acoperind circa o treime din piața de distribuție locală.

Global, Enel a raportat EBITDA de 15,27 miliarde euro, în coborâre ușoară de la 15,29 miliarde euro în 2015. Profitul net a urcat cu 17%, la 2,56 miliarde euro, în pofida scăderii vânzărilor cu peste 5 miliarde euro, până la 70,59 miliarde euro.

Grupul a anunțat că va plăti un dividend de 0,18 euro/acțiune pentru profitul din 2016, față de un dividend de 0,16 euro/acțiune distribuit anul trecut. În 2018, acționarii Enel vor primi un dividend de cel puțin 0,18 euro/acțiune, potrivit grupului condus de Francesco Starace.

viewscnt
Afla mai multe despre
enel
profit
ebitda
rezultate
privatizare electrica
arbitraj paris