Profitul CEZ în România a crescut la 74 milioane euro în semestrul I, pe fondul reluării alocării de certificate verzi

Profitul CEZ în România a crescut la 74 milioane euro în semestrul I, pe fondul reluării alocării de certificate verzi
scris 9 aug 2016

Reluarea alocării certificatelor verzi pentru parcurile Fântânele Vest și Cogealac a urcat profitul operațional al CEZ în România la 2 miliarde coroane cehești (74 milioane euro) în prima jumătate a anului, de la 1,8 miliarde coroane în intervalul similar din 2015, în pofida scăderii producției de electricitate și a veniturilor din distribuție, pe fondul prețurilor mai mici.

Tranzacțiile cu certificate verzi au avut o contribuție de 700 milioane coroane (25,9 milioane euro) la profitul operațional al grupului ceh pe piața românească, potrivit raportului financiar al CEZ.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, prețurile mici din piața en-gros de electricitate au determinat grupul ceh să reducă valoarea activelor deținute în România cu 973 milioane coroane (36 milioane euro), a anunțat CEZ.

Pe segmentul de producție, CEZ a raportat pe piața locală un profit înainte de dobânzi, taxe, depreciere și amortizare (EBITDA) de 900 milioane coroane (33,3 milioane euro), de peste două ori mai mare comparativ cu un rezultat de 400 milioane coroane în primele șase luni ale anului trecut, avansul fiind susținut de reluarea alocării certificatelor verzi.

Rezultatul din distribuția de electricitate a scăzut cu 28%, de la 1,3 miliarde coroane la 900 milioane coroane, în timp ce profitul din vânzări a urcat cu 81%, la 200 milioane coroane (7,4 milioane euro).

RCS&RDS se bate cu Enel, Electrica, CEZ, E.ON și alte 6 firme pentru a furniza curent electric Brașovului CITEȘTE ȘI RCS&RDS se bate cu Enel, Electrica, CEZ, E.ON și alte 6 firme pentru a furniza curent electric Brașovului

CEZ deține în România parcurile Fântânele (cu o capacitate instalată de 347,5 MW), Cogealac (252,5 MW), precum și o serie de micro hidrocentrale, cu o capacitate totală de 18 MW.

Cehii au produs 616 GWh de electricitate în România în prima jumătate a anului, în coborâre cu 15% față de perioada similară din 2015.

Scăderea producției a fost cauzată de înrăutățirea condițiilor climatice și de restricțiile impuse de Transelectica în vederea reglementării activității sistemului de transmisie, potrivit grupului, care a revizuit estimările privind producția anuală de electricitate din România de la circa 1,4 TWh în luna martie la aproximativ 1,3 TWh.  

La nivel de grup, CEZ a raportat un profit net de 13,8 miliarde coroane (510,5 milioane euro) după primele șase luni, cu 10% mai mic comparativ cu rezultatul de 15,4 miliarde coroane înregistrat anul trecut, afectat de ieftinirea prețurilor la electricitate și de pierderea cauzată de deprecierea activelor din România.

Acțiunile grupului au scăzut cu până la 4,9% pe bursa din Praga după publicarea rezultatelor, care au ratat estimările analiștilor. În jurul orei 13:30, titlurile CEZ se tranzacționau la 438,60 coroane (16,22 euro), în coborâre cu 2,7% față de referința de la închiderea de luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
cez
romania
profit
ebitda
rezultate
depreciere