Grupul energetic ceh CEZ, distribuitor de energie electrică în Oltenia și producător de energie eoliană în Dobrogea, a realizat anul trecut în România un profit înainte de deducerea dobânzilor, impozitelor, deprecierii și amortizării (EBITDA) de 429,9 milioane lei (95,5 milioane euro), cu aproximativ 10% mai mic față de cel din anul anterior, din cauză că taxa de stâlp plătită retroactiv pe patru ani, a anunțat joi directorul general și președinte al directoratului CEZ România, Martin Zmelik.
În 2014, CEZ a înregistrat un profit EBITDA de 479 milioane lei. CEZ Vânzare, afacerea de distribuție de electricitate a cehilor în România, a avut o cifră de afaceri de 1,41 miliarde lei în 2015, scrie News.ro.
Grupul ceh a înregistrat pierderi în activitatea de producție a energiei eoliene, în principal din cauză că nu a primit certificatele verzi pentru parcurile Fântânele Vest (Tomis Team) și Cogealac (Ovidiu Development).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Aceste scăderi din 2015 vin din două direcții. Una ar fi faptul că am plătit retroactiv taxa pe stâlp pentru o perioadă de patru ani. De asemenea, am înregistrat și o scădere a vânzărilor. Însă în ceea ce privește producția de energie, aceasta a fost în creștere față de anul anterior”, a spus Zmelik.
CEZ și-a planificat o creștere a producției de energie în România în acest an, atât la parcul eolian din județul Constanța, cât și în ceea ce privește energia hidro, la centrala de la Reșița, însă reprezentanții companiei nu au precizat cifre concrete.
Compania a distribuit anul trecut 6,42 TWh de energie electrică consumatorilor din Oltenia și vestul Munteniei, zonă în care are monopolul distribuției de electricitate. La sfârșitul anului 2015, distribuitorul de enrgie electrică CEZ Vânzare avea 1,4 milioane de clienți.
Pe partea de producție de energie eoliană, CEZ a produs anul trecut 1.286 GWh de energie verde și avea la sfârșitul anului trecut 240 de turbine.
CEZ deține parcuri eoliene la Fântânele, Cogealac și Grădina, unde cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW, a fost construit cu 1,1 miliarde de euro.
Grupul CEZ are în România 1.783 de angajați și a intrat pe piață în 2005, prin preluarea distribuției regionale de electricitate Electrica Oltenia SA, care furnizează energie electrică în șapte județe: Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea și Teleorman.
CEZ Distribuție, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development și TMK Hydroenergy Power sunt cele opt filiale din România ale CEZ.