Grupul CEZ a reclamat Bulgaria la Centrul Internațional pentru Rezolvarea Disputelor de Investiții al Băncii Mondiale, instituție cu sediul la Washington, solicitând despăgubiri de ordinul sutelor de milioane de euro, relatează Novinite.
O subsidiară a CEZ este cel mai mare operator de rețele electrice din Bulgaria, asigurând servicii pentru mai multe milioane de clienți, scrie News.ro.
Pe site-ul CEZ se arată că Bulgaria ”nu a reușit să respecte prevederile Tratatului Cartei pentru Energie referitoare la protejarea investițiilor”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
CEZ a decis să recurgă la arbitraj ”după ce o serie de acțiuni ale autorităților bulgare au lezat companiile CEZ din Bulgaria, provocând pe termen lung o situație critică pe piața energiei, care nu se îmbunătățește”.
Bulgaria nu s-a folosit de oportunitatea unui acord amiabil în această dispută, în pofida notificărilor repetate și solicitărilor companiei.
Potrivit CEZ, politica de prețuri a autorității de reglementare a sectorului energiei, KEVR a dus la neîndeplinirea așteptărilor pe termen lung în procesul de privatizare, provicând declinul profitabilității în sectorul energiei.
Decizia CEZ are loc după ce Bulgaria a pierdut un alt proces de arbitraj, cu compania rusă Atomstroiexport, care trebuie să primească de la guvernul bulgar 550 de milioane de euro în urma abandonării proiectului de construcție a centralei nucleare de la Belene. Suma include și achiziția echipamentelor deja fabricate de Atomstroiexport.
CEZ și alte companii de distribuție a electricității au fost implicate în dispute lungi cu autoritățile din Bulgaria, ambele părți pretinzând plata unor datorii. Aceste cazuri nu au ajuns însă niciodată la arbitraj.