Profit Energy.forum – Urjan, Nuclearelectrica: Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă începe în 2026, va prelungi durata de viață a unității cu încă 30 de ani

Profit Energy.forum – Urjan, Nuclearelectrica: Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă începe în 2026, va prelungi durata de viață a unității cu încă 30 de ani
scris 29 oct 2018

Retehnologizarea reactorului 1 de la centrala atomoelectrică de la Cernavodă, printre cele mai importante proiecte de investiții ale companiei energetice de stat Nuclearelectrica, va începe în 2026 și va prelungi durata de viață a unității cu încă 30 de ani, a anunțat, la Profit Energy.forum, șeful Direcției Tehnică și Retehnologizare a companiei, Romeo Urjan (foto, în centrul panelului).

Conferința a fost organizată cu sprijinul ExxonMobil și Romgaz, cărora le mulțumim pentru participare.

Urmărește-ne și pe Google News

Evenimentul a fost transmis live pe Profit TV, putând fi urmărit AICI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"S-a aprobat retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Aceasta va fi oprită timp de 2 ani, după 30 de ani de funcționare, iar în urma retehnologizării, cu costuri estimate la 1,5 miliarde euro, durata ei de viață va fi prelungită cu încă 30 de ani. Retehnologizarea va demara în 2026 și va începe cu un studiu de fezabilitate care va fi gata în 2021 și ne va spune exact și costurile, estimate acum între 1,2 și 1,5 miliarde euro", a spus Urjan.

El a arătat că, în paralel, continuă și negocierile cu partenerii de la China General Nuclear Power pentru proiectelor reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă.

AFP: Merkel urmează să renunțe la conducerea partidului său, Uniunea Creștin Democrată (CDU), dar vrea să rămână cancelar CITEȘTE ȘI AFP: Merkel urmează să renunțe la conducerea partidului său, Uniunea Creștin Democrată (CDU), dar vrea să rămână cancelar

În noiembrie 2016, chinezii estimau valoarea totală a investițiilor necesare implementării proiectului la circa 7,2 miliarde euro. Până atunci, ultima estimare oficială a costurilor construirii reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă era de 6,5 miliarde euro și data din 2012, fiind rezultatul unui studiu de fezabilitate realizat de către Ernst&Young. Anterior, investiția era estimată la circa 4 miliarde euro.

Primul reactor al centralei Cernavodă a intrat în exploatare comercială în anul 1996, după o investiție evaluată la 450 milioane de dolari. Cel de-al doilea a fost pus în funcțiune în 2007 și a avut costuri de 1,3 miliarde de euro.

Nuclearelectrica și-a majorat cu 15,93% profitul net în prima jumătate a anului, la 182,3 milioane lei, pe seama creșterii cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice produse în pofida scăderii producției, determinată de majorarea cu 22% a prețului de vânzare pe piața concurențială a contractelor bilaterale, unde Nuclearelectrica și-a plasat 79% din energia vândută.

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
centrala nucleara cernavoda
romeo urjan
china general nuclear power
retehnologizare unitate 1 cernavoda
proiectul reactoarelor 3 si 4 cernavoda