Profit Energy.forum - Ministrul Energiei: Gazele din Marea Neagră ne-ar putea transforma în primul producător din UE, dar tot n-am putea concura Rusia

Profit Energy.forum -  Ministrul Energiei: Gazele din Marea Neagră ne-ar putea transforma în primul producător din UE, dar tot n-am putea concura Rusia
scris 29 oct 2018

Exploatarea zăcămintelor de gaze naturale din Marea Neagră ar putea face ca România să devină cel mai mare producător din Uniunea Europeană, în condițiile ieșirii Marii Britanii din Uniune, însă în niciun caz țara nu poate concura Rusia pe această piață, a declarat, la Profit Energy.forum, ministrul Energiei, Anton Anton.

"După Brexit, România e a doua țară mare producătoare de gaze din UE. Cu gazele din Marea Neagră, se pare că vom deveni primul producător de gaze din Uniunea Europeană. Însă în nici un caz România nu poate fi un concurent pentru gazul rusesc. Producția noastră este cu cel puțin un ordin de mărime mai mică decât cea a Rusiei. Noi trebuie să fim un factor de stabilitate și echilibru în regiune, din punct de vedere al aprovizionării, și, de ce nu, să devenim și un hub de gaze", a spus Anton Anton, la același eveniment. 

Urmărește-ne și pe Google News

Conferința a fost organizată cu sprijinul Exxon Mobile și Romgaz, cărora le mulțumim pentru participare.

Evenimentul a fost transmis live pe Profit TV, putând fi urmărit aici.

Ministrul a arătat că se fac afirmații "cel puțin ciudate" în spațiul public, potrivit cărora gazele din Marea Neagră nu vor ajunge la români.

Daimler nu exclude o colaborare cu Tesla CITEȘTE ȘI Daimler nu exclude o colaborare cu Tesla

"România e cea mai apropiată piață, unde e cel mai ușor să vinzi. De ce nu consumăm mai mult? Pentru că doar cam 30% din gospodării sunt conectate la rețelele de distribuție. De ce, nu comentez, a fost o anumită politică de dezvoltare și așa mai departe. Din fericire, am reușim să clarificăm situația cu racordarea, în sensul că organizatorul licitațiilor de concesionare nu mai e Ministerul Energiei, ci unitățile administrativ-teritoriale. Lucrurile au devenit mai simple. Mai avem un singur pas, aprobarea unei metodologii, iar sfatul meu pentru primari este să-și pregătească documentațiile, pentru că în curând vor putea organiza licitații de concesionare. În plus, Guvernul a gândit pentru racordarea la gaze un sistem similar cu cel al introducerii canalizării la sate, cu fonduri UE", a explicat ministrul Energiei.

Potrivit lui Anton Anton, cu un minim de investiții, combinatele de îngrășăminte chimice din România ar putea produce pentru agricultura românească. "Am putea chiar să discutăm cu concesionarii zăcămintelor din Marea Neagră și să atragem investitori pentru combinate noi de îngrășăminte chimice, greenfield", a declarat înaltul oficial.

Anton Anton a mai amintit că, urmare a modificării Legii energiei, CET-urile care produc energie termică pentru sistemele centralizate de încălzire pentru populație și care, în prezent, în mare lor majoritate, se alimentează cu gaze din rețelele de distribuție, se vor putea branșa direct la conductele magistrale ale Transgaz, ceea ce va însemna o mai bună aprovizionare la costuri mai mici, inclusiv pentru clienții finali.

Conferința este transmisă în direct de Profit TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit energy.forum
anton anton
ministerul energiei
ministrul energiei
gaze marea neagra
retele distributie gaze
consum gaze naturale
rusia gaze naturale