Ministerul Economiei și Energiei a elaborat un proiect de modificare a legii offshore menit a debloca investițiile din Marea Neagră, care va fi pus pe masa Parlamentului imediat după alegeri, a anunțat, în cadrul Profit Energy.forum - Energia post-Coronavirus, secretarul de stat Niculae Havrileț.
“Am avut o serie de întâlniri cu reprezentanții industriei din Marea Neagră, în care am punctat elementele restrictive care se găsesc în legea offshore. Imediat după alegeri, ministerul va pune în fața parlamentului un nou proiect”, a afirmat Havrileț.
Acesta a precizat că draftul va fi publicat înainte de alegeri, însă că se va aștepta instalarea noului Parlament pentru că “actuala lege offshore a fost votat de actualul parlament și este foarte greu de crezut că același parlament va vota o modificare a propriului act normativ”.
“Avem un draft pregătit, cu excepția părții referitoare la redevențe, care depinde de legea petrolului”, a declarat secretarul de stat.
În opinia acestuia, statul român ar trebui să ia în calcul nu numai beneficiile, estimate la peste 30 de miliarde de euro pe următorii 25 de ani, potrivit unui studiu Deloitte, dar și competiția în Marea Neagră cu Turcia, dar și, cât de curând cu Ucraina.
“O să vedem în zilele următoare, că Ucraina va deveni mult mai vocală în ceea ce privește gazul din Marea Neagră”, anticipează Havrileț.
În opinia sa, regimul fiscal impus de Turcia este mult mai prietenos decât cel din România, iar autoritățile de la Kiev, chiar dacă deocamdată nu au stabilit clar acest regim, va opta mai mult ca sigur tot pentru o variantă mai prietenoasă pentru mediul de afaceri.
Havrileț a atras atenția și asupra dificultăților cu care s-au confruntat producătorii autohtoni în ultimul timp, ca urmare a pandemiei. Restrânegerea consumului a generat o cădere istorică a prețului gazelor naturale, care au ajuns și la 33 de lei/MWh, ceea ce a afectat planul de investiții al companiilor.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, sunt dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Videoconferinta este transmisă în direct pe trei platforme - postul Profit.ro TV, siteul și pe pagina de facebook ale Profit.ro - și este organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.