Cei mai mari producători de gaze naturale din România, OMV Petrom și Romgaz, care dețin totodată și cele mai mari și mai performante centrale de producție de energie electrică pe hidrocarburi, Brazi și Iernut, au fost fost mai tot timpul, săptămâna aceasta, în fruntea topului producătorilor de energie electrică, potrivit datelor Transelectrica, compensând reducerea semnificativă a livrărilor termocentralelor pe cărbune, cauzată de greva minerilor de la Complexul Energetic Oltenia.
"În ultima săptămână, centrala de la Brazi a funcționat la 100% capacitate pe timp de zi, contribuind la acoperirea cererii de electricitate atunci când consumul este mare. Centrala a avut o disponibilitate de 100% în această perioadă", au transmis, la solicitarea Profit.ro, reprezentanții OMV Petrom.
Astăzi, în jur de ora 9 dimineața, hidrocarburile erau principala sursă de energie a României, cu o pondere de peste 26% din total, urmate de energia hidro (circa 22%) și de cea pe cărbune (sub 20%).
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele Transelectrica din cel mai recent plan de dezvoltare a rețelei electrice de transport arată că România dispunea, la nivelul anului trecut, de o capacitate netă de producție de energie în centrale pe hidrocarburi de 3.456 MW. Puterea disponibilă netă asigurată, despre care Transelectrica nu oferă detalii defalcat, pe tipuri de resurse, este însă mai redusă, o bună parte din unitățile mai vechi funcționând la capacități sub cea nominală sau fiind în conservare.
În plus, multe din capacitățile actuale au nevoie de retehnologizări, pentru a se putea încadra în normele de mediu tot mai restrictive ale UE. De exemplu, la Electrocentrale București (ELCEN), companie aflată în insolvență, un alt producător important de energie pe gaz, fără investiții, capacitățile de producție care, din punct de vedere al legislației de mediu, vor putea fi autorizate să funcționeze după anul 2023, vor putea produce maxim 370 Gcal/h, mult sub necesarul de energie termică prevăzut a fi asigurat de companie, de circa 1.800 Gcal/h.
CITEȘTE ȘI Mai mulți angajați Facebook au fost prinși că promovează un produs al companiei cu propriile recenzii pe AmazonProducătorul de stat Romgaz are deja în derulare construcția unei noi centrale pe gaze la Iernut și mai vrea una și la Mintia.
Romgaz și OMV Petrom sunt printre companiile afectate de recentele măsuri adoptate de Guvern prin OUG, având de suferit pe toate palierele activității lor: plafonarea prețurilor de vânzare a gazelor către furnizori, intenția de plafonare a celor la electricitate și majorarea de 20 de ori, de la 0,1 la 2% din cifra de afaceri anuală, a contribuției bănești datorate ANRE.