Volatilitatea prețurilor relative de pe piața autohtonă comparativ cu cele de pe piețele externe creează mari probleme pe piața gazelor. Cel mai mare consumator de gaze din România, Azomureș, a anunțat miercuri seară că-și va închide o instalație ca urmare a “imposibilității unui furnizor extern de a asigura gazul metan la parametri optimi de funcționare” ai acesteia.
Problemele și provocările sectorului energetic, afectat la fel ca multe alte domenii de criza generată în contextul pandemiei COVID-19, vor fi dezbătute pe larg de liderii celor mai importanți jucători în domeniu, alături reprezentanți ai autorităților, la Videoconferința - Energy Profit Forum - Energia post-coronavirus, organizată în data de 8 octombrie 2020. Mai multe detalii AICI
Noi detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum, videoconferinta transmisa in direct la Profit TV și organizată cu sprijinul Black Sea Oil & Gas, Complexul Energetic Oltenia, FPPG, E-INFRA (Nova Power & Gas), Nuclearelectrica, OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.
"Estimăm că instalația Amoniac 4 va fi oprită aproximativ 30 de zile. Autoritățile ce au competențe în acest domeniu au fost informate. Ne cerem scuze pentru eventualul disconfort creat în timpul procesului de oprire", afirmă compania pe pagina sa de Facebook..
Azomureș nu a făcut public numele furnizorului extern respectiv, însă, ținând cont de poziția geografică a combinatului și de faptul că prin Medieșul Aurit nu se importă niciun metru cub de gaz, rezultă că furnizorul este unul care aducea gaz pe ruta maghiară.
Potrivit unorsurse din piață, Azomureș nu are contract direct cu un trader precum AIK Energy, care are rezervate capacități pe ruta maghiară, ci cu un furnizor care, la rândul său, are contract semnat cu un astfel de trader pentru furnizare gaze de import.
“România este relativ izolată de restul Europei pentru că infrastructura de transport a gazelor naturale, prin conducte, are presiuni mai mici decât în cazul țărilor din jurul nostru. Aceasta are de asemenea un efect în sensul că nu este atât de ușor să imporți gaze naturale din alte state.”, declara la începutul anului, într-un interviu publicat în presa locală, noul director general al Azomureș, Harri Kiiski.
De altfel, într-un alt interviu publicat tot în presa locală în ultima zi a anului trecut, fostul director general al companiei, Ioan Aniței se plângea de greutățile cu care se confrunta compania de a-și găsi furnizori:
“Dacă Rusia nu semnează o prelungire a acestui contract sau un nou contract, toate rutele care trec prin Ucraina se vor închide. Guvernul român ce a făcut? A blocat accesul companiilor românești la gaz, a stabilit un preț de 68 de lei/MWh pentru populație, iar ceilalți să se descurce și să cumpere din altă parte. Eu din altă parte nu am de unde achiziționa pentru că rușii nu mai trimit prin Ucraina, se pregătesc, probabil, să nu mai semneze un nou contract, sunt chestiuni geopolitice pe care nu le cunoaștem. Apoi mai există o intrare în România pe granița de vest, Csanádpalota, unde, în prezent, toată rezerva de capacitate este cumpărată de cineva fără să aibă în spate și un contract de producție, și în plus există și o limitare de capacitate, la circa 1,7 miliarde de mc, iar pe sud este o conductă la Giurgiu, foarte mică, de 0,3 miliarde de mc. În felul acesta, practic, România este izolată, nu poate intra gaz din cauza Ucrainei, din cauza faptului că niște băieți deștepți au blocat Ungaria, iar pe sud nu există capacitate, iar dintr-o țară care aveam șansa să fim un hub energetic suntem niște faliți, suntem insularizați”.
Trader-ul la care se referea Aniței, care are are rezervată “toată capacitatea” pe ruta maghiară este, potrivit unor surse din piață, AIK Energy, care a preluat Valahia SRL, cel mai mare importator de gaz din România, companie recent sancționată de Transgaz din cauza imposibilității acestuia de a-și achita obligații de plată pe piața de echilibrare în valoare de peste 2 milioane de lei.
Contactați de Profit.ro, reprezentanții companiei de trading nu au răspuns întrebării dacă AIK este furnizorul extern la care se referă Azomureș. Surse din piață spun că nu este, într-adevăr, direct vorba de AIK Energy, ci de un furnizor client al AIK Energy care are semnat contract cu Azomureș și care nu a furnizat gazele necesare funcționării instalației Amoniac 4.
Potrivit unor surse, Azomureș a trimis o notificare către Transgaz, în care precizează că, timp de o lună, își va reduce consumul la instalația respectivă la jumătate din capacitatea normală.
Ca urmare a adoptării controversatei OUG 114 raportul dintre oferta și cererea de pe piața concurențială internă s-a dezechilibrat, apărând un deficit de gaz din producția internă.
Drept urmare, ecartul de preț dintre cel de pe piața internă și cel de pe celelalte piețe locale vestice (pe interconectarea cu Ungaria), în special de pe cea austriacă CEGH, a fostul unul considerabil, care a permis traderilor, care fac arbitraj de preț, să facă profituri importante.
Dar acestea au fost realizate cu un preț, cel al unui tarif de rezervare capacitate în punctul de interconectare Csanadpalota (Ungaria) de peste 7 ori mai ridicat decât cel de la care a plecat licitația.
După un an și jumătate în care prețurile de import erau mai reduse decât cele de pe piața internă, începând cu mijlocul acestui an situația s-a inversat, iar traderii care au rezervat capacități de import s-au văzut nevoit să achite tarifele de rezervare capacitate chiar dacă nu au folosit-o în totalitate.
Potrivit unor surse din piață, aceste capacități sunt rezervate până în luna octombrie, ceea ce impune o presiune financiară considerabilă asupra traderilor cu rezervări. Pentru că, la actualul ecart, este avantajos exportul de gaze din România, și nu importul. Cu atât mai mult cu cât Romgaz și-a reluat producția la nivelul normal, iar depozitele din România sunt în proporție de peste 90% pline.