Conducerea combinatului siderurgic Liberty Galați, pentru care anterior au fost vehiculate în spațiul public o serie de probleme, precum un număr mare de cereri de insolvență depuse, unele facturi neplătite și riscul deconectării de la rețeaua de electricitate, a transmis membrilor de sindicat din companie că este dependentă de creditul de la instituția bancară a statului Exim Banca Românească.
”Suntem dependenți de creditul de la Exim. În prima parte a creditului am rezolvat contractorii și energia. A doua parte a creditului a întârziat, dar ne așteptăm ca foarte curând fondurile să fie disponibile ca să repornim”, a răspuns conducerea Liberty Galați, conform Monitorul de Galați.

3 aprilie - Eveniment Profit Health.forum - Sănătate nouă
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Conducerea Liberty Galați le-a mai spus sindicaliștilor că în Portul Constanța sunt disponibile brame care vor fi aduse pentru a porni laminoarele și că activitatea poate fi pornită după 7 zile de la accesarea celei de-a doua părți a împrumutului.
Au mai fost date asigurări că siderurgiștii gălățeni nu vor fi trimiși în șomaj tehnic.
Ieri, statul român a intrat în Consiliul de Administrație al combinatului siderurgi, prin numirea în această funcție a lui Dan Sandu, directorul general al Băncii de Investiții și Dezvoltare.
Banca este controlată de Ministerul de Finanțe.

Acest memorandum apare după ce reprezentanții companiilor siderurgice s-au plâns că sectorul se confruntă cu o situație economică dificilă.
După cum a relatat Profit.ro, și Sanjeev Gupta, omul de la vârful conglomeratului GFG Alliance, care deține cel mai mare producător siderurgic din România, combinatul Liberty Galați (fostul Sidex), s-a întâlnit cu vicepremierul Marian Neacșu. Combinatul a raportat o pierdere pe anul 2023 de 2,2 miliarde de lei, aproape triplă în comparație cu cea din 2022, de 821,5 milioane lei, pusă pe seama prețurilor foarte mari la energie, a subvențiilor acordate în alte țări sectorului siderurgic, care au ieftinit importurile, precum și a războiului din Ucraina, care a dus la întreruperea lanțului de aprovizionare și la creșterea cotațiilor în domeniu.