Primăria Iași a lansat licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare

Primăria Iași a lansat licitația pentru concesionarea serviciului de termoficare
scris 10 iul 2024

Un operator privat ar putea prelua gestionarea sistemului de termoficare în acest an. Primăria a trimis spre publicare în sistemul național de achiziții publică anunțul privind organizarea licitației de concesionare. Anterior, documentația a făcut obiectul unei proceduri de verificare ex-ante.

La finalul lunii iunie, municipalitatea ieșeană a obținut un aviz condiționat de la Autoritatea națională privind achizițiile publice – între timp, au fost adoptate măsuri de remediere, iar anunțul, alături de documentația aferentă, a fost retrimis spre publicare.

Urmărește-ne și pe Google News
Spor negativ al populației României CITEȘTE ȘI Spor negativ al populației României
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În ce condiții va fi încheiat concesionarea:

- pentru o perioadă de 10 ani contractuali, cu posibilitatea de prelungire pe o perioadă de până la maximum 5 ani

 - în situația în care contribuția Delegatului la Investițiile Delegatarului depășesc o anumită valoare estimată inițial, durata delegării poate fi prelungită cu mai mult de 5 ani, dar fără a depăși 8 ani.

Durata: 10 ani
Valoare:  intre 3.761.299.621,79  si 5.692.944.476,79
Criterii atribuire:
- 40%: preț
- 30%: valoare investiții suplimentare peste valoarea minimă de 7 milioane euro solicitată în CS
- 20%: pierderi reale % asumate de operator în anul 5
- 10%: pierderi reale % asumate de operator în anul 3
Termen depunere oferte: 22.08.24

Sistemul de termoficare al Iașului a fost gestionat, în perioada 2011 – 2012, de către operatorul francez Veolia. Compania s-a retras de la Iași invocând pierderi financiare semnificative. În ultimii trei ani, administrarea acestui sistem a provocat un cutremur în finanțele locale – Primăria a amânat succesiv o serie de investiții pentru a face față cheltuielilor. În plus, a fost contractat un credit de 200 milioane lei doar pentru a putea asigura agent termic în sezonul rece trecut la 15% din fondul locativ al Iașului: doar circa 23.000 de locuințe mai sunt racordate la sistemul centralizat, arată apix.ro.

ANUNȚ - TAROM trebuie să achite pasagerilor daune de 2 milioane euro. ”N-a picat bine toată această poveste!”. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi. Adresa de e-mail specială CITEȘTE ȘI ANUNȚ - TAROM trebuie să achite pasagerilor daune de 2 milioane euro. ”N-a picat bine toată această poveste!”. Ce trebuie să faci pentru a primi banii înapoi. Adresa de e-mail specială

Este este vorba despre investiții de aproape 85 milioane euro, respectiv: fonduri europene (70,5 milioane euro), Primăria Iași (6,7 milioane euro) și operator privat (6,45 milioane euro). Marea problemă în perioada următoare pentru municipalitate va fi retehnologizarea CET 2 Holboca: centrala funcționează pe cărbune și va trebui închisă la finalul anul 2025, conform normelor europene.

În sezonul de iarnă 2023/2024, Primăria nu a mai pornit centrala de la Holboca pentru a nu mai plăti certificate verzi (impuse de UE pentru poluare). Anul trecut, astfel de costuri au fost de 25 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
primăria iași
termoficare