Prețurile petrolului au scăzut cu peste 4%, pe fondul reevaluării tarifelor impuse de Trump și al tensiunilor comerciale cu China

Energie   
Prețurile petrolului au scăzut cu peste 4%, pe fondul reevaluării tarifelor impuse de Trump și al tensiunilor comerciale cu China

Prețurile petrolului au scăzut cu peste 4%, eliminând câștigurile obținute în sesiunea precedentă, în condițiile în care investitorii reevaluează impactul pauzei parțiale în aplicarea tarifelor comerciale anunțate de președintele Donald Trump. Totodată, atenția pieței s-a mutat pe escaladarea conflictului comercial dintre Statele Unite și China, transmite Reuters.

Cotația petrolului West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 2,91 dolari (4,7%), ajungând la 59,44 dolari pe baril la ora 13:30 EDT (20:30 ora României), în timp ce cea a petrolului Brent a coborât cu 2,77 dolari (4,2%), la 62,71 dolari pe baril, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
ANUNȚ Revocări de șefi la Hidroelectrica CITEȘTE ȘI ANUNȚ Revocări de șefi la Hidroelectrica
Evenimente

Scăderile vin după o zi de miercuri în care ambele contracte înregistraseră creșteri de peste 2 dolari, ca urmare a anunțului-surpriză al lui Trump privind suspendarea temporară a tarifelor masive impuse partenerilor comerciali ai SUA. Însă această decizie a fost însoțită de o majorare suplimentară a tarifelor pentru China, unde taxele americane au fost urcate la un nivel total de 145%, potrivit declarațiilor Casei Albe de joi.

Ca răspuns, China a anunțat propriile măsuri de retorsiune, impunând săptămâna trecută un tarif de 84% pentru importurile din SUA, ceea ce alimentează temerile privind scăderea cererii pentru petrolul american.

Firma de consultanță Ritterbusch and Associates a transmis clienților că tarifele mai mari ar putea reduce semnificativ importurile chineze de petrol din SUA, ceea ce ar duce la creșterea stocurilor interne și ar pune presiune suplimentară pe prețuri. Datele din luna martie arată că exporturile de petrol american către China au scăzut la 112.000 barili/zi, aproape la jumătate față de nivelul de 190.000 barili/zi din martie 2024, potrivit datelor firmei de monitorizare Kpler.

Stocurile de țiței din SUA au crescut cu 2,6 milioane de barili săptămâna trecută, conform datelor guvernamentale publicate miercuri, aproape dublu față de estimările analiștilor, care prognozau o creștere de 1,4 milioane. Analiștii Macquarie estimează o nouă creștere a stocurilor și pentru săptămâna în curs.

În plus, administrația Trump continuă implementarea taxei generale de 10% pe toate importurile, menținând presiunea asupra comerțului internațional și a cererii globale de energie.

ANRE vrea avansuri de 30% la tranzacțiile angro de pe piața de energie electrică, inclusiv pentru descurajarea ″speculatorilor″ care ″acaparează″ cantități mari CITEȘTE ȘI ANRE vrea avansuri de 30% la tranzacțiile angro de pe piața de energie electrică, inclusiv pentru descurajarea ″speculatorilor″ care ″acaparează″ cantități mari

Administrația pentru Informații Energetice a SUA (EIA) a revizuit în scădere prognozele privind creșterea economică globală și a avertizat că tarifele comerciale ar putea afecta semnificativ cererea de petrol, reducând estimările atât pentru consumul din SUA, cât și pentru cel global pentru 2025 și 2026.

”Așteptările legate de o cerere mai slabă, alimentate de tarifele comerciale și riscul tot mai mare al unei recesiuni în SUA, vor continua să domine preocupările investitorilor și vor limita orice potențială creștere a prețului petrolului pe termen scurt”, a concluzionat Ritterbusch and Associates.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
pret