PREMIERĂ UE lansează primul proiect nuclear comun, care implică România, Franța, Italia

Energie   
PREMIERĂ UE lansează primul proiect nuclear comun, care implică România, Franța, Italia

Uniunea Europeană lansează un proiect important de interes european comun (IPCEI) privind energia nucleară.

Proiectul de interes comun (IPCEI) ar trebui să implice întregul lanț de producție: mini reactoare modulare și reactoare avansate, prelucrarea uraniului, furnizarea, cercetarea și dezvoltarea tehnologiilor de fuziune nucleară și diversificarea producției nucleare în scop medical, conform skytg24.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Conservele de fasole ale lui Piedone, creștere explozivă în doar 1 an CITEȘTE ȘI FOTO Conservele de fasole ale lui Piedone, creștere explozivă în doar 1 an
Evenimente

Faza de proiectare a primului proiect nuclear potențial de interes comun a început la Bruxelles. Este un proiect desfășurat de Franța, cu sprijinul Italiei și României, dar care va fi deschis semnării altor state membre, arată G4Media.

Comisia Europeană a anunțat acest lucru în cadrul unei reuniuni la nivel înalt a Forumului european comun privind proiectele importante de interes european comun la care au participat vicepreședinții executivi Teresa Ribera și Stéphane Séjourné, precum și reprezentanți ai statelor membre.

FOTO Nou val de controale declanșat de Piedone la firme din capitală CITEȘTE ȘI FOTO Nou val de controale declanșat de Piedone la firme din capitală

Proiectele de interes comun permit mai multor state membre, supravegheate de Comisia Europeană, să finanțeze în comun proiecte industriale strategice și inovatoare care depășesc capacitățile unei singure țări, derogând de la regulile normale privind ajutorul de stat.

În 2023, Comisia Europeană a dat undă verde celui mai mare proiect european de interes comun (IPCEI) prin care 14 țări ale Uniunii Europene, inclusiv România, vor putea aloca până la 8,1 miliarde de euro ca ajutor public inițiativelor și pentru dezvoltarea microelectronicii și a tehnologiilor de comunicare.

Blocul comunitar se așteaptă ca prin această finanțare publică să se poată atrage în plus 13,7 miliarde de euro în investiții private de care să beneficieze în total 56 de companii, inclusiv IMM-uri și startup-uri, pentru a dezvolta 68 de proiecte.

Primele teste ale noului cip Apple M2 Ultra confirmă promisiunile companiei americane CITEȘTE ȘI Primele teste ale noului cip Apple M2 Ultra confirmă promisiunile companiei americane

Proiectul IPCEI, care urmărește să consolideze suveranitatea UE, face parte din strategia europeană de revitalizare a ecosistemului tehnologic al UE, astfel că va beneficia de avantajele noii legi europene vizând cipurile.

viewscnt
Afla mai multe despre
ue
romania
nuclear