Prețul spot al electricității s-a stins. Unitatea 1 de la Cernavodă ar urma să fie repusă în funcțiune sâmbătă noaptea. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Prețul spot al electricității s-a stins. Unitatea 1 de la Cernavodă ar urma să fie repusă în funcțiune sâmbătă noaptea. Detalii vor fi anunțate la Profit Energy.forum

Prețul energiei cu livrare în ziua de vineri din Europa (Sursa: Energy Life)

scris 19 sep 2019

Prețul mediu zilnic al energiei electrice licitat joi cu livrare în ziua de vineri a scăzut cu nu mai puțin de 57%, la 246 lei/MWh, după ce în ședința precedentă înregistrase un record absolut, de 578 lei/MWh, ca urmare în principal a opririi Unității 1 de la Cernavodă din cauza unei avarii la sistemul de răcire al reactorului.

Detalii despre situația din sistemul energetic în ansamblu și perspectivele vor fi anunțate la Profit Energy.forum, un eveniment care va fi organizat pe 14 octombrie, cu transmisiune în direct pe Profit TV, și la care vor fi prezenți oficiali cu putere de decizie din administrație și cei mai importanți jucători din domeniu.

Interesant este că scăderea de preț a fost înregistrată în condițiile în care, potrivit Transelectrica, Unitatea 1 nu va fi repornită vineri dimineață, cum se anunțase inițial, ci de-abia pe 21, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora 23:59.

Urmărește-ne și pe Google News

La fel de surprinzător este că nici prognoza producției pentru zilele următoare (20 și 21 septembrie) a Transelectrica nu arată vreo îmbunătățire a acesteia, dimpotrivă, pe anumite intervale de noapte producția urmând a atinge minime istorice, de puțin peste 4.100 MW, iar maximele sunt similare celor înregsitrate joi, de 5.700 MW. Și este vorba de o actualizare a prognozei efectuată joi, 19 septembrie, de Transelectrica!

Calmarea prețului pentru ziua următoare ar putea fi explicată prin dispariția de pe PZU a presiunii pe partea de cerere creată joi de Nuclearelectrica. Probabil că, pentru a-și onora contractele semnate pe termen lung, compania a găsit un vânzător (intern sau chiar extern) dispus să-i comercializeze energie la un preț redus, pentru a nu mai fi nevoită să cumpere scump de pe PZU (punând astfel presiune pe preț atât pe partea de ofertă, cât și pe partea de cerere).

Un indiciu că Nuclearelectrica și-a acoperit de undeva deficitul de energie creat de avaria de miercuri este absența sa de joi de pe piața intraday, după ce miercuri semnase peste 60 de contracte de achiziție pe această piață pentru a-și onora contractele în derulare în ziua respectivă. 

Cum a ajuns prețul energiei la maximul istoric de 750 lei/MWh pe perioada verii? Perspectivele vor fi prezentate la Profit Energy.forum CITEȘTE ȘI Cum a ajuns prețul energiei la maximul istoric de 750 lei/MWh pe perioada verii? Perspectivele vor fi prezentate la Profit Energy.forum

Surprinde, în condițiile reducerii producției Nuclearelectrica, și volumul tranzacționat pe PZU, de 69 GWh, cu 7,5 GWh peste cel din ziua premergătoare avariei.

În aceste condiții, România nu mai este cea mai scumpă piață spot din regiune, prețul înregistrat de 51,97 euro/MWh fiind mai redus decât cel din Grecia (60,25 euro/MWh) sau din Serbia (55,18 euro/MWh) și apropiat de cele din Ungaria (51,51 euro/MWh) și Slovacia și Cehia (47,65, respectiv 47,35 euro).

De două luni, România trece printr-o perioadă extrem de tensionată pe piața energiei electrice, în principal ca urmare a secetei instalate care a redus potențialul de producție a energiei hidro și a intensității mai scăzute a vântului, care a micșorat producția de energie eoliană. Acesta este motivul pentru care în ultimul timp, cu mici excepții, România este campioana prețurlor spot la electricitate în Europa.

Miercuri, însă, prețul electricității cu livrare în ziua de joi a explodat pur și simplu, cel zilnic dublându-se practic, de la 67 de euro la 122 de euro, maximele orare ajungând la un record absolut de 750 de lei/MWh ca urmare a avariei raportate de Nuclearelecrica.

Pentru a-și onora contractele în derulare, compania a semnat miercuri peste 60 de contracte de achiziționare de electricitate pe piața intraday, achiziționând cantități între un MWh și 20 MWh, la prețuri cuprinse între 335 lei/MWh și 550 lei/MWh.

Pe PZU, Nuclearelectrica a fost nevoită să plătească prețul pieței, care a ajuns și la 750 de lei/MWh în anumite intervale orare. Pentru a-și îndeplini obligația de a vinde la preț reglementat cantitatea de energie impusă de ANRE pentru alimentarea consumatorilor casnici la preț de 188 lei/MWh, dar și a celorlalți clienți cu care are semnate contracte pe termen lung, Nuclearelectrica a fost nevoită să achiziționeze electricitate de pe PZU și la un preț de 750 de lei/MWh, iar, în cazul în care nu a acoperit deficitul creat, va achita un preț mult mai piperat pe piața de echilibrare. În a doua jumătate a anului, Nuclearelectrica este obligată să vândă la preț reglementat 1,37 TWh. Rezultă o medie de aproximativ 7.500 MWh/zi, care, dacă fi fost cumpărați de pe PZU, ar fi condus la o "pierdere" înregistrată în ziua de joi de peste 4 milioane de lei numai de pe segmentul reglementat. Din fericire pentru Nuclearelectrica, Unitatea 2 încă funcționează, ceea ce limitează pierderile companiei.

În cursul zilei de joi, România importa din Ungaria, Serbia și Bulgaria aproximativ 1.300-1.400 MW.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
nuclearelectrica
pzu
record