Prețul gazelor cu livrare în luna martie - nu numai cel spot, dar și sub cel reglementat

Prețul gazelor cu livrare în luna martie - nu numai cel spot, dar și sub cel reglementat
scris 9 feb 2024

Nivelul ridicat al înmagazinării și scăderea consumului au coborât nu numai prețurile spot, ci și pe cele forward sub prețul reglementat, de 150 lei/MWh, la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor.

În această săptămână au avut loc pe platforma Bursei Române de Mărfuri (BRM) două tranzacții forward de gaze cu livrare în săptămânile a 7-a și a 8-a a anului (ultimele 2 săptămâni ale lunii februarie) și una cu livrare în luna martie, toate închiendu-se la prețuri medii situate sub 150 de lei/MWh.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, câte 3,5 GWh cu livrare în fiecare din ultimele 2 săptămâni ale lunii februarie s-au vândut la un preț mediu de 144,5 lei/MWh, iar 1,55 GWh cu livrare în una martie, la 143 lei/MWh.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom - Cum vede compania dereglementarea pieței de gaze și energie CITEȘTE ȘI EXCLUSIV INTERVIU CEO OMV Petrom - Cum vede compania dereglementarea pieței de gaze și energie

Prețul gazelor cu livrare în luna martie a avut o traiectorie descendentă, în ianuarie fiind efectuate 2 tanzacții, prima la un preț mediu de 170 lei/MWh, iar cea de-a doua la unul de 163,6 lei/MWh.

Pe piețele spot (intraday și pentru ziua următoare) în ultimele 3 zile s-au tranzacționat peste 60 GWh la prețuri mai mici de 140 de lei/MWh.

Marți, 6 februarie, 700 de MWh s-au vândut pe piața intraday la un preț minim al săptămânii de 127 lei/MWh.

Evoluția descendentă a prețurilor a redeschis discuția în piață discuția renunțării la prețul reglementat.

Recent, membrul directoratului responsabil pentru gaze și energie al OMV Petrom, Frank Neel, a afirmat că prețul reglementat, de 150 lei/MWh (aproximativ 30 euro/MWh) la care producătorii sunt obligați să vândă gaze furnizorilor pentru acoperirea consumului clienților casnici și CET-urilor, nu este inferior celui de pe piața liberă și că, în opinia sa, acesta va rămâne în vigoare.

“Prețul pieței de astăzi nu este cu adevărat sub prețul plafonat, este mai degrabă în concordanță cu prețul pieței. Deci, nu ne așteptăm la o modificare a acestui plafon, potențial ar putea exista o modificare a tarifului general pentru populație, dar nu vedem acest lucru în acest moment”, a precizat Neel.

FOTO Compania minieră lansată de Bill Gates a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol CITEȘTE ȘI FOTO Compania minieră lansată de Bill Gates a descoperit cel mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol

Referitor la cantitățile pe care OMV Petrom trebuie să livreze la preț reglementat, Neel crede că acestea vor fi mai mici în 2024 decât cele din 2025.

“Reglementatorul (ANRE - n.r.) și Transgaz ar trebui să confirme în februarie cifra finală. Așteptăm două lucruri, de fapt. Alocarea pentru piața reglementată, dar și obligația de stocare pentru modul în care calculăm obligația de depozitare pentru diferiții operatori. În ceea ce privește prognoza, cred că ne așteptăm să fim marginal sub nivelul anului precedent. În principal pentru că există încă o mulțime de gaze în depozite, iar cererea a fost puțin mai mică decât anul precedent. Depinde însă de solicitările furnizorilor de alocare”, a explicat membrul directoratului OMV Petrom responsabil pentru gaze și energie.

România avea la începutul zilei de miercuri, 7 februarie, depozitați 20,68 TWh, reprezentând aproximativ 61% din capacitatea totală de înmagazinare.

Potrivit estimărilor OMV Petrom, cererea de gaze a scăzut în România cu 16% în 2022 și cu 6% în 2023.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
gaze
dereglementare
spot
forward
omv petrom