Consorțiul format din Transgaz și compania franceză GRTgaz ar fi fost exclus din competiția pentru preluarea participației majoritare la DESFA, operatorul rețelei de distribuție a gazelor naturale din Grecia.
Potrivit cotidianului elen Kathimerini, consultanții care analizează documentele depuse de investitorii interesați de achiziția unui pachet de 66% din acțiunile DESFA au respins asocierea româno-franceză, pe motiv că cele două companii nu îndeplinesc cerințele stipulate de Legea elenă 4001/2011, ce transpune directivele din Pachetul 3 Energie al Comisiei Europene.
Lista scurtă a candidaților rămași în cursa pentru preluarea DESFA va fi publicată marți, 12 septembrie, scrie publicația elenă, care nu precizează sursa informațiilor privind descalificarea Transgaz și a GRTgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Alături de asocierea Transgaz-GRTgaz, au mai depus scrisori de interes patru companii, anume Powerglobe LLC (Qatar), Integrated Utility Services (SUA), Regasificadora del Noroeste (Spania), divizia europeană a Macquire Infrastructure and Real Assets (MIRA) și consorțiul Snam/Enagas International/Fluxys/Nederlandse Gasunie (Italia-Spania-Belgia-Olanda), potrivit HRADF, autoritatea elenă din domeniul privatizării.
Transgaz a anunțat că vrea să cumpere DESFA în decembrie anul trecut, exprimându-și intenția la Atena la câteva ore după ce negocierile dintre eleni și grupul energetic SOCAR din Azerbaidjan, inițiate din septembrie 2015, au eșuat.
Oficiali ai Transgaz au fost, atunci, conform presei elene, la sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, și au discutat și cu ministrul Energiei de la Atena, Giorgos Stathakis.
DESFA asigură transportul spre Grecia a gazelor din Bulgaria și Turcia.
Anul trecut, compania a avut vânzări de 170 milioane euro și un profit net de 34 milioane euro, având active fixe de 1,3 miliarde euro și controlând rețeaua de gaze din Grecia.