Comisia Europeană a anunțat că a deschis o "investigație aprofundată" pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române producătorului de energie pe bază de cărbune controlat de statul român Complexul Energetic Oltenia SA sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate. Cea mai recentă decizie a Bruxelles-ului după o astfel investigație a venit după mai bine de un an de la declanșarea formală a anchetei, în timp ce CE Oltenia trebuie să plătească în maximum 3 luni certificatele CO2 aferente producției pe anul trecut, al căror cost ar putea depăși 300 milioane euro.
Anunțul Bruxelles-ului privind investigația vine la scurt timp după ce Greenpeace a publicat o analiză a planului de restructurare a CE Oltenia, în care organizația susține că planul duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030 și contravine principiilor de acordare a fondurilor europene.
"Greenpeace a luat ca referință anul 2020, afectat de criza COVID, în care producția de energie electrică a fost la un minim istoric. Astfel, emisiile de CO2 in 2020 au fost cu 50-60% sub nivelul anilor anteriori, respectiv de circa 7 milioane de tone, comparativ cu o medie de 12 milioane de tone în perioada 2018-2019", a transmis Complexul, în replică.
CITEȘTE ȘI Rusia expulzează diplomați din Suedia, Germania și Polonia în legătură cu protestele în sprijinul lui Navalnîi"În acest stadiu, Comisia are îndoieli cu privire la faptul că planul de restructurare și ajutorul pentru sprijinirea acestuia ar îndeplini condițiile prevăzute în orientări. Investigația aprofundată a Comisiei va examina în special: dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a societății CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat, dacă CE Oltenia sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică și că ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturărilor concurenței create de ajutor. Comisia își va continua investigațiile pentru a afla dacă îndoielile sale inițiale se confirmă. Deschiderea unei investigații oferă României și părților terțe interesate posibilitatea de a prezenta observații și nu anticipează rezultatul acesteia", se arată în comunicatul Bruxelles-ului privind investigația declanșată la CE Oltenia.
După anunțul privind investigația Comisiei Europene, Guvernul de la București și Consiliul Concurenței au transmis că aceasta este o "etapă procedurală de analiză" a cazului și că vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest "dosar complex".
Instituțiile au atras totodată atenția că, dat fiind că până la sfârșitul lunii aprilie, CE Oltenia trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, "este deosebit de important să se obțină acordul forului european pentru plata unui ajutor în acest scop", în condițiile în care pentru nerespectarea obligatiei de achiziție a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificat. La actualele prețuri de piață ale certificatelor CO2, costul acestora pentru producătorul român de energie s-ar putea ridica la peste 300 milioane euro.
Problema este că cea mai recentă decizie luată de Comisia Europeană după o investigație "aprofundată" asupra unui ajutor de stat național, care a vizat Italia, a venit după mai bine de un an de la declanșarea formală a anchetei. Astfel, în noiembrie 2019, Bruxelles-ul a transmis că investighează scutirea integrală de impozitul corporativ pe venituri acordată de Guvernul de la Roma porturilor italienești, pentru a verifica compatibilitatea acesteia cu legislația UE a ajutoarelor de stat. Abia pe 4 decembrie 2020, Comisia Europeană a anunțat că a cerut oficial Italiei să abroge facilitatea fiscală, considerând-o a fi de natură să distorsioneze concurența pe piața europeană de profil.