Prăbușirea prețului petrolului afectează mai puțin statul: OMV Petrom a plătit taxe de 10 ori mai mari decât profitul din primul semestru

Prăbușirea prețului petrolului afectează mai puțin statul: OMV Petrom a plătit taxe de 10 ori mai mari decât profitul din primul semestru
scris 12 aug 2016

OMV Petrom a achitat statului român, în primul semestru al acestui an, taxe și impozite de zece ori mai mari decât profitul net realizat și de peste trei ori mai ridicate decât investițiile efectuate. În prima jumătate a anului, OMV Petrom a achitat obligații fiscale în valoare de aproximativ un miliard de euro (4,369 miliarde de lei), majoritatea impozite indirecte (accize și TVA).

Chiar dacă majoritatea taxelor plătite în prima jumătate a acestui an se situează sub nivelul celor achitate în perioada similară a anului trecut, statul român suferă mult mai puțin de pe urma prăbușirii prețului petrolului decât compania privată.

Urmărește-ne și pe Google News
Prețul scăzut al petrolului și intrarea în revizie a Petrobrazi au redus cu peste 60% profitul OMV Petrom CITEȘTE ȘI Prețul scăzut al petrolului și intrarea în revizie a Petrobrazi au redus cu peste 60% profitul OMV Petrom
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

OMV Petrom a raportat la jumătatea anului un profit net de 117 milioane de lei pe trimestrul al doilea și de 405 de milioane de lei pe primul semestru, în scădere cu 83%, respectiv 61% față de perioadele similare ale anului trecut. Investițiile grupului s-au situat la 1,33 miliarde de lei, în scădere cu 35% față de prima jumătate a anului trecut. O scădere mai accentuată au înregistrat, de 45% au înregistrat investițiile din upstream (explorare și producție de hidrocarburi).

Efectele prăbușirii petrolului: OMV Petrom închide 600 de sonde și a disponibilizat 1.200 de persoane CITEȘTE ȘI Efectele prăbușirii petrolului: OMV Petrom închide 600 de sonde și a disponibilizat 1.200 de persoane

Încasări mai mici la buget din accize și TVA

Caracterul fix al accizelor au făcut ca încasările statului din aceste accize să nu sufere în urma scăderii prețului petrolului. Totuși ele au fost afectate de volumele mai mici vândute în prima jumătate a anului raportat la volumele din aceeași perioadă a anului trecut. Și încasările din TVA au suferit, însă în principal ca urmare a deciziei guvernanților de reducere a TVA.

Taxele speciale scumpesc artificial gazul intern, majorând importurile

Taxele speciale (impozitul pe profitul excepțional obținut de pe urma liberalizării pieței gazelor și taxa pe stâlp) s-au ridicat la 300 de milioane de lei, sumă echivalentă cu dublarea redevențelor.

De altfel, producătorii de gaze autohtoni susțin că taxa specială pe profitul obținut din liberalizarea prețului la gaze naturale (de 60%, și care conține și un “preț minim” de 72 de lei pe MWh) scumpește artificial gazul intern în raport cu cel extern, ceea ce a provocat o majorare a importurilor de gaze cu 500% în luna mai.

În 2015, OMV Petrom a achitat statului 2,5 mil euro taxe și impozite

Anul trecut, chiar dacă a înregistrat o pierdere de 690 de milioane de lei, OMV Petrom a plătit statului impozite și taxe în valoare de 2,5 miliarde de euro (11,085 miliarde de lei), în special ca urmare a componentei fixe a accizei (și TVA-ului) aferent, care nu variază în funcție de evoluția prețului petrolului.

Caracterul fix al accizei este și motivul pentru care ieftinirea carburanților este limitată, aproximativ 2,6 lei din prețul litrului de benzină sau motorină intrând direct în buzunarul statului.

În 2015, OMV Petrom a plătit un impozit pe profit de 519 milioane lei, acesta nefiind afectat de ajustările de depreciere efectuate, în valoare de 2,8 miliarde de lei, a activelor de producție din upstream, principalul motiv al pierderilor raportate de companie.

Redevențele percepute de statul român s-au micșorat în 2015 cu numai 23%, un procent situat la jumătatea celui de depreciere a petrolului (de 47% în 2015), acestea situându-se la 656 milioane de lei.

Caracterul fix al accizei a făcut ca statul român să fie anul trecut un câștigător net al micșorării prețului petrolului, majorarea volumelor vândute (cu 5,4% pe total piață, 5,2% - retail și 15,7% - comercial) conducând la o creștere a veniturilor statului din TVA și accize cu 1,17 miliarde de lei față de cele înregistrate în 2014.

Taxele speciale aplicate în upstream (taxa pe stâlp, pe producția de petrol, etc) plătite de OMV Petrom în 2015 s-au ridicat la 600 milioane de lei, fiind echivalente cu o dublare practic a redevenței.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
taxe
gaze
accize
tva