Producătorul de gaze Romgaz, cea mai profitabilă companie de stat, a realizat în primul semestru un profit net de 615,3 milioane lei (136,7 milioane euro), în scădere cu 20% față de primele șase luni ale anului trecut, în timp ce afacerile s-au redus cu peste 17%, la 1,84 miliarde lei (411 milioane euro), din cauza scăderii cererii de gaze naturale, potrivit raportului transmis vineri de companie Bursei de Valori București (BVB).
“Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanțele societății în semestrul I 2016 au fost afectate în principal de diminuarea cu circa 6% a cererii de consum a gazelor naturale pe piața din România. Profitul net, în valoare de 615,3 milioane lei, este în linie cu proiecția bugetară (+0,65%), deși în scădere față de perioada comparativ a anului 2015 (-19,74%)”, se arată în raport.În prima parte a anului trecut, Romgaz a realizat un profit net de 766,6 milioane lei și o cifră de afaceri de 2,23 miliarde lei.
De asemenea, în prima jumătate a acestui an, Romgaz a produs un volum de 2,19 miliarde metri cubi gaze naturale, cu 580 milioane mc (20,9%) mai puțin decât în aceeași perioadă din anul trecut. Nivelul realizat reprezintă 90,32% din producția planificată.
CITEȘTE ȘI Confesiunea unei menajere de lux“Producția realizată în perioada analizată este mai mică “ca o consecință a provocărilor cu care compania s-a confruntat în această perioadă”, se precizează în raport.
Astfel, iarna blândă a generat un consum de gaze naturale mai mic în primul trimestru, iar cererea de gaze naturale în sectoarele cheie a scăzut, ca urmare a scăderii prețurilor pe plan internațional, mai ales în sectorul îngrășămintelor chimice, unde consumul de gaze naturale a scăzut cu 49% față de anul anterior și de competiția puternică în sectorul producerii de energie electrică.Explorarea intensivă a zonei de mare adâncime onshore a condus la realizarea celei mai mari descoperiri de hidrocarburi a Romgaz din ultimii 30 de ani, de circa 25-27 miliarde mc.
În primele șase luni din acest an, în depozitele Romgaz s-a injectat o cantitate de 489 milioane mc, cu 103 milioane mc mai mică decât în semestrul I din 2015, respectiv cu circa 17% mai puțin.Stocul în depozitele subterane a fost de 795,8 milioane mc, din care stocul Romgaz a fost de 723 milioane mc, reprezentând 92%.
Față de prima parte din anul 2015, importul de gaze turale a crescut în semestrul I 2016 cu 230%, respectiv cu 179 milioane mc.Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.
Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%. Compania are o valoare de piață de 8,8 miliarde lei, echivalentul a circa 1,9 miliarde euro.
Sursa: News.ro