Distribuție Energie Electrică România (DEER) SA, operatorul de distribuție de curent din grupul listat la Bursă Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, cu peste 48% din capital, a ajuns să solicite și să obțină în primă instanță falimentul Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște după ce a negociat fără succes preluarea a două stații electrice aflate în proprietatea combinatului contra stingerii unei datorii restante de peste 3,25 milioane lei a COS Târgoviște față de DEER.
Datoria este prezentată ca fiind contravaloarea neachitată a serviciului de distribuție a energiei prestat de creditoare în beneficiul combinatului din decembrie 2019 și până în prezent, potrivit motivării sentinței de intrare în faliment a COS Târgoviște, analizată de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Nu este vorba despre facturi neplătite aferente distribuției energiei destinate consumului propriu al COS Târgoviște. Tariful de distribuție pentru consumul propriu al combinatului este inclus în prețul final plătit de COS Târgoviște furnizorului său de energie, MET România Energy SA, iar instanța de judecată a obligat definitiv în aprilie 2020, atât furnizorul, cât și distribuitorul, să mențină alimentarea cu energie a companiei care a făcut parte din grupul rus Mechel și este controlată acum de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acțiuni, administrator special fiind rusul Oleg Shvedakov.
Instalațiile electrice pe care combinatul le deține pe platforma industrială Târgoviște formează însă un sistem închis de distribuție de energie operat de COS Târgoviște prin intermediul căruia sunt alimentați și alți consumatori noncasnici de pe platformă. Combinatul le percepe acestora tarif de distribuție, din care trebuie să cedeze o parte către DEER SA, operatorul de distribuție concesionar al regiunii.
"Creditoarea (DEER – n.r.) a învederat instanței faptul că energia electrică care se tranzitează prin instalațiile sale (operator de distribuție din amonte) și pentru care facturează către COS TÂRGOVIȘTE contravaloarea serviciului de distribuție trece prin instalațiile debitoarei și ajunge la consumatorii finali ai acesteia (ERDEMIR, OȚELINOX, PROCOR), cărora debitoarea le facturează o taxă de distribuție în care este inclusă și contravaloarea serviciului de distribuție facturat de către societatea noastră. Debitoarea COS Târgoviște SA percepe consumatorilor săi finali contravaloarea serviciului de distribuție facturat de către creditoare, încasează sumele aferente acestui serviciu de la aceștia, însă refuză în mod nejustificat să plătească contravaloarea serviciului de distribuție de care a beneficiat împreună cu cei trei consumatori, Erdemir, Oțelinox și Procor. Cu alte cuvinte, COS TÂRGOVIȘTE încasează de la acești consumatori sumele care revin societății creditoare, fără a le achita acesteia", a reclamat DEER în instanță, potrivit documentului citat.
Oțelinox și Erdemir sunt fabricanți de produse siderurgice controlați, respectiv, de Samsung și de grupul turc Erdemir, iar Procor este o firmă de construcții cu hale de producție proprii pe platforma industrială Târgoviște, deținută de trei antreprenori români.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Proiecții pesimiste: În București, declinul populației va ajunge la aproape un sfert. Depopularea va avea dimensiuni dramatice. În toate județele, populația va scădea considerabil, doar Iași scapăÎn replică, COS Târgoviște s-a apărat spunând că a acumulat aceste datorii curente față de DEER și de alți furnizori întrucât a avut nevoie de bani pentru a plăti șomajul tehnic al angajaților săi și a afirmat că toate creanțele curente vor fi achitate deîndată ce instanța va confirma ultima completare a planului de reorganizare a combinatului, din banii încasați din vânzarea activului funcțional de producție de oțel al COS Târgoviște, pentru care mai mulți investitori și-au manifestat interesul, după cum a relatat Profit.ro, și în legătură cu care creditorii COS Târgoviște au aprobat scoaterea la licitație.
Primele discuții despre eventuala dare în plată de către COS Târgoviște a celor două stații electrice prin care sunt alimentate Erdemir, Oțelinox și Procor către DEER în contul datoriei de 3,25 milioane lei au fost purtate în octombrie anul trecut. Potrivit evaluării proprii efectuate de către COS Târgoviște, cele două stații ar valora cumulat circa 3,67 milioane lei, adică mai mult decât suma datorată distribuitorului de energie.
Extras din motivarea sentinței prin care s-a dispus intrarea în faliment a COS Târgoviște
Pe lângă stingerea creanței, un alt avantaj prezentat al soluției ar fi fost că respectivul combinat nu ar mai fi avut calitatea de distribuitor de energie pentru cei trei consumatori industriali menționați și, astfel, nu ar mai fi acumulat datorii față de DEER pentru serviciul de distribuție din amonte. DEER nu a fost de acord cu rezultatul evaluării stațiilor efectuată de combinat și a cerut reevaluarea, reiese din document. În plus, potrivit aceleiași surse, nu s-a reușit nici încheierea unei convenții de eșalonare la plată a datoriei.
În aceste condiții, DEER a susținut în instanță că COS Târgoviște nu și-ar fi respectat planul de reorganizare aflat în prezent în vigoare, care prevede preluarea activului funcțional de către statul român prin Ministerul Economiei, întrucât această preluare nu ar fi fost efectuată, în lipsa avizului ministerului, și nu ar fi fost făcută nicio plată de creanțe dintre cele prevăzute de plan.
CITEȘTE ȘI Daniel Dines (UiPath), cel mai bogat român: Îmi plac hainele ieftine. La universitate am avut profesori comuniști, a fost groaznic și nu m-am mai dus. Am încercat să scriu un roman. Titlul de cel mai bogat om din România mi-a creat doar dezavantajeArgumentele au fost acceptate de către judecătorul sindic, care a dispus intrarea în faliment a COS Târgoviște. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
COS Târgoviște, aflat de aproape 8 ani în insolvență, este singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România. Activul funcțional industrial "Producere oțel de construcții" al COS Târgoviște a fost evaluat, în documentele prezentate de administratorii judiciar și special, la 301,83 milioane lei. Din această sumă, în caz de vânzare sau dare în plată, ar urma să se scadă obligațiile de mediu, estimate la aproape 28 milioane lei, precum și TVA datorată de 57,3 sau 32,4 milioane lei (în funcție de statutul entității care ar prelua activul, neimpozabilă sau impozabilă). Astfel, cedarea s-ar face la suma de 216,55 sau 241,42 milioane lei, foarte apropiată de totalul datoriilor COS Târgoviște la ANAF, de puțin peste 200 milioane lei.
Extras din motivarea sentinței prin care s-a dispus intrarea în faliment a COS Târgoviște