România importă 10% din energia necesară acoperirii consumului, după intrarea unui reactor al Nuclearelectrica în revizie programată

România importă 10% din energia necesară acoperirii consumului, după intrarea unui reactor al Nuclearelectrica în revizie programată
scris 22 iun 2020

România importa luni dimineață energie electrică de aproximativ 500 de MW în pofida unui nivel relativ modest al consumului, de 6.000 de MW, în urma intrării în revizie programată a unuia din cele două reactoare ale centralei nucleare de la Cernavodă, pe 20 iunie. În prezent, presiunea pe partea de producție a fost absorbită de Hidrolelectrica, luni dimineață aproape 60% din producția internă fiind asigurată de producătorul hidro.

Ploile din ultimul timp au ajutat Hidroelectrica, în pofida producției mai mare menită a compensa deficitul de energie nucleară, rezervele din lacurile de acumulare majorându-se de la 1,8 TWh, la finalul lunii aprilie, la 2,24 TWh, în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News

Istoric vorbind, însă, rezervele din lacurile de acumulare nu sunt unele ridicate în ultimii cinci ani, numai în 2017 fiind înregistrat un nivel mai redus decât cel din prezent, de 1,89 TWh.

Comparativ, în 2016 erau acumulați 2,56 TWh, în 2018 - 2,4 TWh, iar în 2019 - 2,82 TWh.

Vestea bună este că ploile vor continua și în această săptămână, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra producției și stocării de energie hidro.

EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabile CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Statul român, dat din nou în judecată la Washington pentru tăierea subvențiilor destinate energiei regenerabile

Vestea proastă este că producția de energie solară va avea de suferit, probabil. Însă n-ar trebui să fie mari probleme, pentru că temperaturile mai scăzute pentru această vreme a anului vor avea un efect negativ și asupra consumului.

Decizia intrării în programul de oprire planificată a Unității 1 CNE Cernavodă începând cu data de 20 iunie a fost adoptată de Consiliul de Administrație al SNN întrunit în ședința în data de 8 mai 2020, în baza analizei tuturor factorilor de impact asupra opririi planificate a Unității 1. În perioada opririi planificate, vor fi efectuate activități din următoarele programe: programul de mentenanță preventivă/ corectivă; programul de inspecții; programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate; programul de implementare modificări.

Compania de stat Nuclearelectrica, care administrează centrala nucleară din Cernavodă, a realizat în primul trimestru din acest an un profit net de 215,05 milioane lei, în scădere cu 1,9%, în timp ce veniturile din exploatare au scăzut cu 6,1%, la 636,79 milioane lei, față de primul trimestru din 2019.

De asemenea, producția de energie a companiei s-a ridicat la 2.847 GWh, în creștere cu 3,9% față de primele trei luni din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
nuclearelectrica
producție
energie