Petrolul se ieftinește pentru a patra zi, pe fondul temerilor privind scăderea cererii în Europa

Petrolul se ieftinește pentru a patra zi, pe fondul temerilor privind scăderea cererii în Europa
scris 17 mar 2021

Cotațiile petrolului scad pentru a patra zi consecutivă miercuri, pe fondul temerilor privind încetinirea cererii în Europa, în condițiile în care mai multe state au suspendat inoculările cu vaccinul anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca sau au anunțat noi restricții pentru a frâna răspândirea coronavirusului.

Prețul petrolului Brent era în scădere cu 1,43% în jurul orei 17:00 (ora României), la 67,41 dolari/baril, după ce anterior a atins un minim intraday de 67,23 dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Petrolul West Texas Intermediate (WTI), de referință pe piața americană, se tranzacționa la 63,89 dolari/baril, fiind în coborâre cu 1,40% raportat la referința de marți.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Încă un împrumut de stat masiv pentru certificatele CO2 ale Complexului Energetic Oltenia CITEȘTE ȘI Încă un împrumut de stat masiv pentru certificatele CO2 ale Complexului Energetic Oltenia

Suspendarea vaccinărilor în UE afectează redresarea economică a blocului și cererea de combustibili, spune Stephen Brennock, analist la brokerul PVM Oil Associates. “Să sperăm că Europa va putea readuce în grafic campania de vaccinare”, a comentat acesta, citat de Reuters.

Petrolul se ieftinește și pe fondul estimărilor pesimiste ale Agenției Internaționale pentru Energie (IEA). Într-un raport publicat astăzi, IEA preconizează că cererea globală nu va reveni la nivelurile de dinaintea pandemiei înainte de anul 2023 și ar putea atinge vârful mai devreme decât sugereau estimările inițiale.

“Raportul IEA a declanșat ceva mișcări printre traderii de petrol. Am observat unele vânzări”, a comentat și analistul Naeem Aslam de la Avatrade.

În pofida declinului din ultimele zile, cotațiile petrolului și-au revenit de la minimele istorice înregistrate la debutul pandemiei, sprijinite, parțial, de reducerea producției OPEC și a aliaților, în frunte cu Rusia. Petrolul Brent a urcat la 71,38 dolari pe 8 martie, cel mai ridicat nivel începând cu 8 ianuarie 2020.

Evoluțiile de astăzi sunt influențate și de datele oficiale publicate de Administrația americană pentru Informații în Energie (EIA), potrivit cărora stocurile de petrol din SUA au crescut cu 2,4 milioane de barili săptămâna trecută. Institutul American al Petrolului (API) raportase scăderea stocurilor, cu 1 milion de barili, potrivit unor surse citate de presa internațională.

API își bazează raportul pe informațiile furnizate voluntar de companii, astfel că pot exista diferențe semnificative între cele două seturi de date.

viewscnt
Afla mai multe despre
cotatii petrol
pretul petrolului
iea
cerere petrol
pandemie
vaccinari europa