Transgaz, operatorul sistemului de transport din România, a semnat un contract de achiziționare gaze naturale în vederea acoperirii consumul intern, pentru perioada 1 martie 2021-28 februarie 2022, în valoare de 76,5 milioane de lei cu OMV Petrom, prețul obținut fiind de 87,34 lei/MWh, cu 26,66 lei/MWh sau 23,4% sub cel din contractul anterior semnat cu celălalt mare producător român, Romgaz SA.
Acesta este cel mai redus preț obținut de Transgaz pentru gazele utilizate în vederea acoperirii consumul intern în ultimii 4 ani, ultima oară când a semnat un contract la o valoare inferioară fiind pe 15 septembrie 2017, când a negociat un preț de 79 lei/MWh cu E.On Energie România SA.
Dacă prețul a fost unul mai redus, cantitatea achiziționată a fost una superioară. În 2020, Transgaz a avut un consum tehnologic de 705 GWh, în creștere cu 10% față de cel din 2019. Ponderea cantității de gaze tehnologice în total gaze vehiculate în Sistemul Național de Transport (SNT) a fost de în 2020 de 0,53%, în creștere față de cifra raportată în 2019, de 0,45%.
În 2021, este de așteptat că volumul de gaze pentru consumul tehnologic propriu al Trasngaz să crească în continuare, de la 705 GWh undeva la 876 GWh, cât a achiziționat compania de la OMV Petrom pe perioada 1 martie 2021-28 februarie 2022.
Motivul: în ultimi ani au fost puse în funcțiune mai multe stații de comprimare, 3 numai pe traseul gazoductului BRUA 1: Podisor, Bibești și Jupa. De altfel, influența acestora se poate observa și din evoluția consumului tehnologic al Transgaz de anul trecut. Dacă pe primele 3 trimestre acesta a fost inferior celui din 2019, în trimestrul al patrulea, când a devenit funcțional BRUA, gazele utilizate intern de Transgaz s-au dublat comparativ cu perioada similară a anului precedent.
Potrivite unor surse oficiale, alte stații de comprimare în care este utilizat gaz din consumul propriu al companiei sunt cele de la Onești, Siliștea și Șinca, iar până la 31 august urmează să devină funcționale alte 2 stații, una la Gherăiești și o a doua la Onești.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Lanțul de magazine TEDi, unul dintre cele mai mari din Germania, care vinde la 1 euro, intră în România. Rețeaua - lansată de grupul Tengelmann, care a facilitat și intrarea Lidl pe piața localăContractul a fost semnat în urma prin procedura de negociere fără invitație prealabilă ca urmare a faptului că achiziția s-a derulat prin intermediul Bursei Române de Mărfuri (BRM).
Acesta nu este singurul contract de achiziționare gaze semnat de Transgaz prin intermediul BRM. În decembrie, operatorul sistemului de transport din România a semnat un contract de furnizare gaze pentru 74 locuri de consum ale companiei racordate la rețele ale operatorilor de distribuție. “Gazele naturale au fost achiziționate pentru funcționarea consumatorilor instalați în locurile de consum, respectiv echipamente termice pentru încălzire și preparare apă caldă menajeră, în vederea asigurării condițiilor desfășurare a activităților zilnice specifice punctelor de lucru”, se precizează în anunțul publicat pe SEAP.
Câștigătorul licitației a fost Premier Energy Trading SRL, durata contractului este de 12 luni, iar valoarea totală a acestuia de 1,27 milioane de lei.