Cotațiile internaționale ale petrolului au atins miercuri dimineață maximele ultimelor 2 luni, țițeiul Brent apreciindu-se cu 0,82% (sau 41 de cenți), după ce a încheiat ședința de tranzacționare de marți cu peste 3% față de nivelul de închidere al ședinței precedente.
La ora 9,30 (ora României), Brent-ul se tranzacționa la 50,61 de dolari pe baril, un nivel care nu a mai fost înregistrat de pe 30 mai, când țițeiul de referință pe piața europeană și globală era cotat la 51,84 dolari pe baril.
Petrolul West Texas Intermediate (WTI - de referință pe piața americană) se apreciase la aceeași oră cu 1,02% sau 49 de cenți, ajungând la 48,38 dolari pe baril.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Analiștii citați de Reuters pun această tendință de apreciere pe seama anticipațiilor investitorilor, care se așteaptă la o reducere a producției de petrol din formațiuni de șist în SUA.
În plus, stocurile de petrol din SUA s-au redus considerabil săptămâna trecută (ceea ce explică aprecierea de mai mare amploare a WTI, comparativ cu concurentul său european, Brent-ul).
Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele patru luni
O influență pozitivă asupra evoluției prețului petrolului a exercitat și anunțul Arabiei Saudite privind reducerea exporturilor în luna august la 6,6 milioane barili pe zi (cu un milion sub nivelul din perioada similară a anului trecut) făcut la o reuniune a statelor membre OPEC cu ceilalți producători care și-au asumat micșorarea producției.