ArcelorMittal a angajat grupul Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona vânzarea inclusiv a combinatului din Galați

ArcelorMittal a angajat grupul Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona vânzarea inclusiv a combinatului din Galați
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 9 mai 2018

ArcelorMittal a angajat grupul Bank of America-Merrill Lynch pentru a gestiona vânzarea de active, inclusiv a combinatului din Galați, conform Reuters. Luni, Comisia Europeană a autorizat preluarea combinatului siderurgic italian Ilva de către ArcelorMittal, cu condiția ca ArcelorMittal să vândă o parte din activele europene, inclusiv combinatul de la Galați.

Bank of America este a doua mare instituție de credit americană, după JPMorgan Chase, în funcție de active.

Urmărește-ne și pe Google News

Achiziția de 1,8 miliarde de euro a celui mai mare producător european de oțel galvanizat de către grupul ArcelorMittal a primit undă verde de la Bruxelles, Comisia acceptând propunerea ArcelorMittal de a renunța la mai multe active de pe continent, pe listă regăsindu-se unități de producție din România, Belgia, Cehia, Franța, fosta Republică iugoslavă Macedonia și Italia.

BMW și Renault au înființat un consorțiu pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain. Mașinile vor avea identitate digitală pentru a interacționa mai ușor CITEȘTE ȘI BMW și Renault au înființat un consorțiu pentru dezvoltarea tehnologiei blockchain. Mașinile vor avea identitate digitală pentru a interacționa mai ușor

Comisia Europeană a efectuat însă o analiză aprofundată a preluării Ilva de către ArcelorMittal, tranzacție anunțată în noiembrie 2017, pe fondul îngrijorărilor privind îngrădirea competiției pe piața europeană a oțelului.

“ArcelorMittal s-a angajat să organizeze un proces de vânzare deschis, non-discriminatoriu și transparent (…). ArcelorMittal va notifica, ulterior, Comisia cu privire la selectarea unuia sau mai mulți cumpărători pentru activele sale, iar Comisia va analiza dacă potențialul cumpărător are capacitatea și motivația să continue să opereze și să dezvolte activele de producție”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

Executivul de la Bruxelles precizează că vânzarea unei unități de producție către un cumpărător care intenționează să închidă ulterior oțelăria “nu va fi o soluție acceptabilă”.

Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat recent că vânzarea activelor ArcelorMittal va fi decisă la Bruxelles, însă ulterior statul român are pârghii de intervenție și va putea să spună dacă acceptă sau nu cumpărătorul ales, mai ales dacă, din motive legate de securitatea României, cumpărătorul nu îndeplinește cerințele.

ArcelorMittal Galați, parte a Grupului ArcelorMittal, este cel mai mare combinat siderurgic din România. Fostul combinat Sidex Galați a fost privatizat în noiembrie 2001, fiind cumpărat de către compania anglo-indiană LNM Holdings NV, devenită ulterior ArcelorMittal, într-o tranzacție de 70 milioane dolari, cu angajamente de investiții de 350 milioane dolari.

Un posibil cumpărător al combinatului din Galați este grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, care la începutul acestui an, cum a anunțat atunci Profit.ro, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euro.

În ultimii ani, Combinatul ArcelorMittal Galați a înregistrat o producție medie de circa 2 milioane de tone de oțel pe an. Pe platforma siderurgică a combinatului lucrează circa 7.000 de persoane, dintre care aproximativ 5.500 sunt angajați proprii ai ArcelorMittal, iar 1.500 ai unor firme contractoare.

viewscnt
Afla mai multe despre
arcelormittal
ilva
galati
vanzare