Cotațiile petrolului au revenit în teritoriu pozitiv vineri, susținute de date privind reducerea ofertei globale în contextul scăderii producției OPEC, precum și de așteptările din piețe legate de soluționarea disputelor comerciale dintre SUA și China.
Barilul de Brent a atins un nou maxim al ultimelor peste trei luni în prima parte a zilei, la 67,73 dolari, cel mai ridicat nivel începând cu 16 noiembrie 2018.
În jurul orei 16:30, petrolul Brent, de referință pe piața globală, se tranzacționa la 67,54 dolari/baril, în urcare cu 0,70% raportat la închiderea de joi.
CITEȘTE ȘI Grupul MOL - cele mai bune rezultate din ultimii 7 ani. Vânzările de carburanți din România au rămas relativ constantePetrolul West Texas Intermediate (WTI) era cotat la 57,65 dolari/baril, cu 1,20% peste referință.
Cele două sortimente de petrol au încheiat tranzacțiile de ieri în scădere ușoară, după ce Administrația americană pentru Informații în Energie (EIA) a anunțat că stocurile de petrol din SUA au crescut pentru a cincea săptămână consecutiv, în timp ce producția a urcat cu 100.000 de barili/zi în săptămâna încheiată pe 15 februarie, până la un record absolut de 12 milioane de barili/zi.
Declinul a fost însă temperat de așteptările legate de încheierea unui acord SUA-China pe tema tarifelor vamale, după noi date care indică că cele două părți înregistrează progrese în cadrul negocierilor.
Totodată, oferta globală de petrol continuă să scadă, pe fondul tăierilor de producție operate de membrii OPEC.
“În timp de Arabia Saudită (liderul de facto al OPEC – n.r.) reduce voluntar producția și exporturile, producătorii din SUA continuă să inunde piața cu petrol de șist”, notează analiștii Julius Baer, citați de MarketWatch.
Dacă Arabia Saudită “nu va continua să reducă producția la un nivel care să contracareze creșterile de producție din SUA și majorarea tarifelor, am putea să vedem un surplus în primăvară”, a comentat și Tariq Zahir, managing member al Tyche Capital Advisors.