ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind "iminent". Firea înființează două noi companii municipale pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din Capitală

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind "iminent". Firea înființează două noi companii municipale pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din Capitală
scris 21 feb 2019

Consiliul General al Municipiului București (CGMB) are pe ordinea de zi a ședinței din 26 februarie trei proiecte de hotărâri care au ca scop salvarea sistemului centralizat de încălzire din Capitală, în condițiile în care a doua zi, pe 27 februarie, există riscul ca instanța de judecată să pronunțe falimentul RADET, iar Primăria București declară în mod oficial că falimentul Regiei de termoficare este "iminent".

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Spectrul falimentului RADET a fost anunțat anterior de Profit.ro

Astfel, se are în vedere înființarea a două noi societăți ale municipalității, Compania Municipală Termoenergetica București SA și Compania Municipală Energetica Servicii București SA, prin divizarea actualei Companii Municipale Energetica, a cărei hotărâre CGMB de înființare a fost anulată de Curtea de Apel București în noiembrie anul trecut. Prima ar urma să preia serviciul de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice, iar a doua, alte activități ale actualei Energetica, printre care reabilitarea sistemului de termoficare cu fonduri UE disponibile de peste 170 milioane euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cum se bugetează un startup CITEȘTE ȘI Cum se bugetează un startup
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cel 2 noi companii municipale vor fi înființate "în scopul continuării serviciului de alimentare cu energie termică", dar și "datorită iminenței intrării în procedura falimentului" a RADET, potrivit documentelor Primăriei. Sursa citată subliniază că, dat fiind că este vorba de o hotărâre care privește patrimoniul municipalității, pentru adoptare este nevoie de votul a două treimi dintre consilieri, deci și de acordul cel puțin a unei părți a opoziției din CGMB.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind
VIDEO Galaxy Fold, primul smartphone pliabil Samsung, a fost prezentat oficial. Cât va costa CITEȘTE ȘI VIDEO Galaxy Fold, primul smartphone pliabil Samsung, a fost prezentat oficial. Cât va costa

Pe ordinea de zi a ședinței CGMB din 26 februarie se mai află un Proiect de hotărâre privind asigurarea permanenței și continuității serviciului public de alimentare cu energie termică – activitățile de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov, precum și unul de hotărâre privind avizarea studiilor de oportunitate privind modalitatea de gestiune a serviciului public de alimentare cu energie termică – activitățile de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov, avizarea documentației de atribuire a contractului de delegare a gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică în arealul deservit de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București – Ilfov, acordarea către aceasta a mandatului special pentru delegarea gestiunii serviciului public de alimentare cu energie termică și atribuirea directă a contractului de delegare către operatorul regional Compania Municipală Termoenergetica București S.A.

După cum a relatat Profit.ro, potrivit unui document al administratorului judiciar al RADET, Rominsolv, la finalul lunii trecute a avut loc la Guvern o întâlnire între reprezentanții Ministerului Energiei, ai ANAF și ai Primăriei  Municipiului  București, cu medierea  Guvernului. Din minuta întâlnirii "nu reiese în mod neechivoc că părțile exclud varianta falimentului RADET București", se arată în documentul citat.

RADET a convocat în 22 februarie o nouă ședință a creditorilor Regiei, pentru aprobarea planului de reorganizare și a actualizării acestuia, însă votul pozitiv decisiv, cel al ELCEN, stă sub semnul întrebării. Precedenta adunare, din 14 decembrie 2018, convocată în același scop,  a fost amânată după ce Ministerul Energiei și Romgaz, acționarii ELCEN, principalul creditor al RADET, au decis în AGA companiei să solicite expres această amânare, deoarece vor ca, mai întâi, modificarea planului să fie aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), lucru care nu s-a întâmplat.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind
O variantă de salvare cade: Alitalia nu va fi naționalizată CITEȘTE ȘI O variantă de salvare cade: Alitalia nu va fi naționalizată

Aceeași sursă arată că Rominsolv a decis să ia măsura de a pregăti procedurile de transfer forțat a activităților derulate de RADET București, cu scopul de a facilita continuitatea serviciului public de termoficare în cazul respingerii de către creditori a planului de reorganizare a RADET.

"Față de această situație, respectiv în cazul în care adunarea creditorilor din data de 22.02.2019 respinge planul de reorganizare a RADET București, în vederea asigurării continuității serviciului public de termoficare de către Municipiul București, subscrisa (Rominsolv – n.r.) recomandă următoarele acțiuni concomitente din partea: 1. Primăriei Municipiului București: pregătirea din punct de vedere legal și funcțional și indicarea entității ce va prelua activitatea  RADET  București în intervalul 23.02.2019 -26.02.2019, deoarece la data de 27.02.2019 este următorul termen de judecată în dosarul de insolvență RADET, termen la care se poate pronunța falimentul Regiei; 2. Ministerului Energiei și/sau celorlalte persoane în dreptățite: pregătirea modificării în regim de urgență a planului de reorganizare a ELCEN în sensul redimensionării surselor acestuia de finanțare", se mai afirmă în documentul Rominsolv, adresat creditorilor Regiei.

Planul inițial prevedea ca atât activele și operațiunile ELCEN, cât și cele ale RADET, să fie preluate de către Compania Municipală Energetica a Primăriei Capitalei, însă acest lucru ar crea acum mari incertitudini, după ce, în noiembrie anul trecut, Curtea de Apel București a decis definitiv anularea hotărârilor Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de aprobare a înființării unui număr de 20 de companii municipale bucureștene, printre care și Energetica.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind
ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Falimentul RADET, declarat oficial ca fiind
Numărul românilor care merg în croaziere a crescut, prețurile sunt mai mici CITEȘTE ȘI Numărul românilor care merg în croaziere a crescut, prețurile sunt mai mici

Pentru a "para" efectele deciziei instanței, municipalitatea bucureșteană a decis într-o AGA de la Energetica din ultima parte a lunii decembrie 2018 să aprobe de principiu divizarea parțială a societății.

După cum relata Profit.ro în noiembrie 2018, Primăria Capitalei nu a găsit până în prezent o soluție legală prin care să își asume responsabilitatea pentru plata datoriilor istorice și curente ale RADET, în sumă totală de peste 1,6 miliarde lei, și nici în privința riscului ca această plată, precum și cea aferentă preluării prin transfer de afacere a activelor și operațiunilor ELCEN de către Compania Municipală Energetica a Primăriei, să fie considerate ajutoare de stat ilegale, astfel încât, deocamdată, procesul de fuziune dintre cele două entități responsabile cu încălzirea bucureștenilor în cadrul Companiei Municipale nu poate avansa. Acest lucru blochează, printre altele, modificarea planului de reorganizare a RADET, în scopul coordonării sale cu cel al ELCEN.

"Nici la data redactării prezentei adrese, subscrisa nu deține informații suplimentare privind alocarea sursei financiare care să justifice întocmirea unui nou program de plăți și nici în ce privește modalitatea juridică prin care PMB va aloca suma necesară RADET București, pentru ca, ținând cont de tratamentul corect și echitabil prevăzut de lege, creditorului chirografar înscris provizoriu (ELCEN – n.r.) să-i fie plătită de RADET București suma de 1,095 miliarde lei în condițiile în care nu are dreptul de a încasa plata. În consecință, dat fiind că modificarea planului inițial de reorganizare a RADET București trebuie fundamentată doar pe existența sursei certe de finanțare a planului, condiție esențială nerealizată la acest moment, modificarea planului și prezentarea în vederea votului creditorilor nu este justificată", se arăta într-o notă din noiembrie 2018 a administratorului judiciar al Regiei, Rominsolv.

Bitcoin se apreciază pentru a 5-a zi, până la cea mai ridicată valoare din ultima lună și jumătate CITEȘTE ȘI Bitcoin se apreciază pentru a 5-a zi, până la cea mai ridicată valoare din ultima lună și jumătate

Potrivit planului de reorganizare a ELCEN, Compania Municipală Energetica SA a Primăriei Capitalei ar urma să preia ELCEN prin transfer de afacere și nu prin cumpărarea titlurilor de la acționari - Ministerul Energiei (97,5% din capital) și Romgaz (2,5%) - cum era preconizat inițial, iar prețul transferului ar urma să fie egal cu suma estimată oficial că s-ar obține din vânzarea forțată a activelor ELCEN, în ipoteza falimentului societății, de 891,3 milioane lei.

Printre cele mai importante elemente ale planului de reorganizare sunt reevaluarea în scădere masivă a valorii creanței istorice a ELCEN asupra RADET, de la 3,7 miliarde lei la doar 1,095 miliarde lei, bani pe care Primăria Capitalei se va obliga să-i plătească producătorului de energie termică. Prin acest "haircut", ELCEN va obține și dreptul de a-i fi rambursată de la bugetul de stat TVA în valoare de circa 543 milioane lei, drept de încasare care va fi compensat cu creanțe bugetare asupra companiei insolvente. În plus, Primăria se va angaja să-i despăgubească și pe ceilalți creditori ai RADET.

ANAF, care s-a opus planului, deține peste 54% din totalul creanțelor asupra ELCEN, iar peste un sfert din întreaga masă credală a ELCEN este reprezentantă de o creanță a DMAGC în sumă de 480,65 milioane lei, garantată cu sechestru pus pe mai multe active vitale ale producătorului de energie termică.

viewscnt
Afla mai multe despre
caldura
apa calda
agent termic
falimentul radet
radet faliment
elcen
sistemul centralizat de incalzire
termoenergetica
energetica
gabriela firea
cgmb
pmb