O parte dintre consumatori nu știu că mai sunt 3 săptămâni până la liberalizarea pieței de electricitate. “Obiceiul consumatorului este să meargă cu «hârtiile» la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.”

O parte dintre consumatori nu știu că mai sunt 3 săptămâni până la liberalizarea pieței de electricitate. “Obiceiul consumatorului este să meargă cu «hârtiile» la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.”
scris 10 dec 2020

Deși au rămas aproximativ 3 săptămâni până la liberalizarea totală a pieței de energie electrică,  o parte dintre consumatori nu știu că de la 1 ianuarie 2021 trebuie să opteze pentru un furnizor concurențial, arată un sondaj efectuat de Asociația Energia Inteligentă (AEI).

Studiul a vizat 100 de consumatori casnici de energie electrică.

Urmărește-ne și pe Google News

În urma acestui a rezultat că 93,87% dintre respondenți nu știu că trebuie să opteze. Mai mult, 89,08% dintre consumatorii intervievați nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021, chiar dacă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a obligat furnizorii să-și informeze clienții în legătură cu acest lucru.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

“«Nu au cunoștință» nu însemna că nu au și primit înștiințarea, dar «obiceiul» consumatorului este să meargă cu «hârtiile» la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc”, notează AEI

De la 1 ianuarie, furnizarea energiei electrice se va realiza în regim concurențial inclusiv pentru categoria clienților casnici care beneficiază în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. De aceea, aceștia ar trebui să negocieze un nou contract cu un furnizor concurențial sau cu furnizorul de ultimă instanță care îl alimentează în prezent.

Se scumpește curentul. Facturi mai mari la electricitate de la 1 ianuarie pentru consumatorii alimentați în regim concurențial. ANRE a majorat tarifele de distribuție CITEȘTE ȘI Se scumpește curentul. Facturi mai mari la electricitate de la 1 ianuarie pentru consumatorii alimentați în regim concurențial. ANRE a majorat tarifele de distribuție

Dacă nu semnează un contract cu un furnizor concurențial, nu înseamnă că anul viitor consumatorii casnici care beneficiază în prezent de un preț reglementat vor rămâne nealimentați, ci vor fi în continuare alimentați de actualul lor furnizor în regim de serviciu universal, însă la un preț care nu va mai fi stabilit de ANRE.

Potrivit Ordinului ANRE 171/2020, “prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal se stabilește de către fiecare furnizor de ultimă instanță, pe criterii concurențiale, având în vedere ca acesta să fie rezonabil, competitiv, ușor comparabil, transparent și nediscriminatoriu. Prețul aplicat clienților beneficiari de serviciu universal include tarifele reglementate pentru serviciul de transport-componenta de extragere a energiei electrice din rețea, serviciul de sistem și serviciul de distribuție”.

Furnizorii de Ultimă Instanță (FUI) ar trebui ca în luna decembrie 2020, după aprobarea de către ANRE a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție, să facă o ofertă pentru serviciul universal.

ANRE a anunțat de-abia marți, așa cum a prezentat Profit.ro, propunerile sale pentru noile tarife de distribuție, urmând a le și adopta în următoarele zile.

“Chiar dacă ne găsim aproape de mijlocul lunii decembrie 2020, furnizorii nu au trimis nici o ofertă astfel încât consumatorii să cunoască prețul pe care l vor plătii peste 20 de zile pentru energie electrică și să analizeze oportunitatea schimbării furnizorului de energie electrică, care oricum durează. Având în vedere lipsa ofertei privind prețul la care se va vinde energia electrică după data de 1 ianuarie 2021 și prevederile legislației în vigoare (dacă nu veți încheia un contract de furnizare a energiei electrice, furnizarea energiei electrice la locul dumneavoastră de consum va fi realizată în mod automat), 1 ianuarie 2021 îi va prinde pe consumatorii casnici la actualul furnizor de energie la prețul stabilit unilateral de acesta”, susține AEI.

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
piața
electricitate
fui
serviciu universal