În timp ce, în primele două luni ale acestui an, peste 50 de companii s-au retras de pe piețele centralizate de energie electrică operate de OPCOM, numărul participanților pe piețele centralizate de gaze a rămas constant, în pofida faptului că OUG 114 afectează piața de gaze cel puțin la fel de mult ca pe cea de electricitate. Motivul: micii furnizori de gaze au obținut un avantaj comparativ cu marii furnizori, E.ON și Engie.
La finalul lunii februarie, 23 de societăți figurau ca participanți înregistrați la Piața Centralizata de Gaze Naturale, 37 de participanți erau înregistrați la Piața pentru Ziua Următoare de gaze naturale (PZU-GN), iar la Piața Intra-zilnică de gaze naturale (PI-GN) erau înscriși 4 participanți. Cifrele sunt similare celor de la finalul anului trecut.
O posibilă explicație: deși au fost, potrivit fostului președinte ANRE, Nicolae Havrileț, principalele promotoare ale OUG 114, Engie și E.ON, principalele companii furnizoare de gaze, măsura plafonării prețului de vânzare al producătorilor la 68 lei/MWh s-ar putea întoarce împotriva lor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit unor surse din piață, anul trecut OMV Petrom a vândut gaze cu un preț mediu de 77 lei/MWh, iar Romgaz, cu 80 lei/MWh. Date fiind volumele ridicate achiziționate, cei doi mari jucători de pe piața de furnizare, E.ON și Engie, au obținut anul trecut de la cei doi producători discount-uri importante, chiar și de 15 lei/MWh, sub prețul solicitat micilor furnizori.
În aceste condiții, micii furnizori nu puteau concura ofertele făcute de cele două companii consumatorilor casnici și non-casnici. Ca urmare a OUG 114, însă, toți furnizorii, indiferent de volumul achiziționat, vor plăti 68 lei/MWh, ceea ce reprezintă un avantaj pentru micii furnizori. Aceștia vor putea oferi discount-uri considerabil mai mari decât Enegie și E.ON, ca urmare a faptului că au cheltuieli curente (salarii, chirii, etc) mult mai reduse decât cele două mari companii.
În ceea ce privește piața de energie electrică, 20 de firme s-au retras în luna februarie de pe piețele centralizate operate de OPCOM, după ce în luna ianuarie alte 35 de companii au renunțat sau au fost nevoite să renunțe la participarea la licitațiile organizate de OPCOM.
Au apărut în schimb alte 7 noi firme, majoritatea, 5, pe piața intraday.
Din cele 20 de firme care nu mai activează pe platformele OPCOM, 12 s-au retras de pe piețele bilaterale, iar 4 de pe piața pentru Ziua Următoare (PZU).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV BSOG ar putea da statul român în judecată în cazul în care dialogul privind restabilirea drepturilor concesionarilor de gaze din Marea Neagră va eșuaComparativ cu luna iulie a anului trecut, în care OPCOM a anunțat mai multe recorduri de participare, de pe PZU au “dispărut” 17 participanți, de pe intraday 7 participanți, iar de pe piețele bilaterale peste 50 de participanți.
Cea mai importantă scădere procentuală a fost înregistrată pe piața pentru serviciu universal (PCSU), dedicată achiziționării de energie în principal pentru consumatorii casnici care nu au optat pentru piața concurențială. PCSU a pierdut de la începutul anului aproximativ o pătrime din firmele înscrise, de la un număr de 30 de participanți la 31 decembrie ea ajungând la finalul lunii februarie la un număr de 23 de participanți.
Foarte probabil, cele 7 companii care s-au retras de pe PCSU, printre care Romelectro și MET Energy, nu mai vor să fie extrem de active pe piața de furnizare, concentrându-se pe cea de trading ca urmare a implicațiilor OUG 114.