ANRE își construiește sediu nou din dublarea și chiar triplarea taxelor pe care le percepe companiilor din energie. Majorarea va fi suportată de consumatori pe facturi

ANRE își construiește sediu nou din dublarea și chiar triplarea taxelor pe care le percepe companiilor din energie. Majorarea va fi suportată de consumatori pe facturi
scris 9 nov 2018

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) vrea să dubleze și chiar să tripleze, de anul viitor, taxele, tarifele și contribuțiile bănești pe care le percepe în scopul finanțării proprii celor mai mari companii din energie, în principal pentru a-și construi un sediu nou, de înaltă eficiență energetică, proiect care, după cum susține Autoritatea, este menit inclusiv să dea un exemplu pozitiv de urmat de către alte instituții publice din România, dar și la nivel european.

Asta după ce, anul acesta, comparativ cu 2017, unele din contribuțiile respective au fost majorate cu 25%. Potrivit legislației în vigoare, orice taxe, impozite și vărsăminte asimilate impuse de autorități fac parte din categoria costurilor necontrolabile care sunt recunoscute în tarifele reglementate practicate de operatori, ceea ce înseamnă că orice majorare a lor este suportată de consumatori pe facturile de curent, gaz sau căldură. Pe piața liberă de furnizare de energie electrică și gaze, majorarea prețurilor pentru consumatorii finali nici nu trebuie aprobată de ANRE.

Urmărește-ne și pe Google News

"În cursul anului 2019, ANRE va începe edificarea unei construcții pasive cu destinația sediu, în care să-și poată desfășura activitatea toți angajații Autorității, fapt care conduce implicit la posibilitatea ca orice persoană fizică sau juridică sau operator economic aflat în sfera de reglementare a instituției să poată avea acces mai facil (prin existența unei singure locații) la ANRE. Finanțarea acestui obiectiv de investiții se asigură integral din veniturile proprii ale ANRE, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație", se arată în nota de justificare a proiectului ANRE privind tarifele și contribuțiile bănești care vor fi percepute în 2019 de Autoritate de la entitățile aflate sub supravegherea sa.

ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare CITEȘTE ȘI ANSVSA: Pesta porcină africană evoluează în 283 de localități din 18 județe, cu un număr de 1084 de focare

Potrivit sursei citate, în cadrul responsabilităților legale ale ANRE privind eficiența energetică și a cerințelor de ecoproiectare și etichetare energetice obligatorii din cadrul Regulamentelor europene direct aplicabile în România, se vor încuraja organismele publice, inclusiv la nivel local și regional, să urmeze exemplul autorităților administrațiilor publice centrale pentru respectarea obligației de a achiziționa doar produse, servicii și clădiri cu performanțe înalte de eficiență energetică.

"Dat fiind caracterul unic și național al Autorității de reglementare în domeniul energiei, cu responsabilități în cadrul preluării și implementării legislației europene, se va putea oferi un exemplu european pentru construirea unei clădiri cu consum de energie aproape egal cu zero, cu grad de replicare la nivel național privind utilizarea surselor de energie regenerabile și cu soluții inteligente pentru utilizarea tehnologiilor informației, comunicațiilor și sistemele electronice pentru a îmbunătăți eficiența energetică și performanța globală a clădirilor. Desfășurarea activității ANRE într-o singură locație va conduce la eficientizarea utilizării timpului de lucru, având în vedere faptul că nu va mai fi necesară deplasarea între cele 3 sedii, conducând totodata la reducerea consumului de combustibil aferent deplasărilor între cele 3 locații. Noul sediu va fi proiectat astfel încât să permită instalarea unei infrastructuri adecvate care să asigure securitatea și protecția datelor prelucrate în cadrul activității autorității. De asemenea vor fi create premisele pentru conformarea cu standardele de sanătate și securitate a muncii asigurând desfășurarea în condiții optime a activității personalului", mai afirmă ANRE.

Potrivit proiectului ANRE, pentru persoanele juridice titulare de licență de transport sau licență de distribuție de energie electrică și termică, contribuția bănească anuală pentru Autoritate ar urma să fie majorată din 2019 de la 0,1% la 0,2% din cifra de afaceri realizată în anul anterior din activitățile comerciale ce fac obiectul licențelor pe care le dețin. Vizați de această prevedere sunt operatorul de transport și sistem Transelectrica, distribuitorii de energie controlați de Electrica SA, Enel, CEZ și E.ON, precum și operatorii de sisteme de încălzire centralizată a populației, precum RADET, care dețin licențe și pentru transportul, și pentru distribuția acesteia.

Pentru marii producători de energie electrică, se intenționează menținerea contribuției la nivelul de anul acesta, de 0,1% din cifra de afaceri.

DOCUMENT Senatorul Daniel Zamfir vine cu noi amendamente la darea în plată. Impreviziunea va fi definită în funcție de devalorizarea locuinței și deprecierea cursului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Senatorul Daniel Zamfir vine cu noi amendamente la darea în plată. Impreviziunea va fi definită în funcție de devalorizarea locuinței și deprecierea cursului

Cu titlu de exemplu, Transelectrica și-a bugetat pentru anul în curs venituri din servicii prestate pe piața de energie electrică în sumă de circa 2,7 miliarde lei, ceea ce înseamnă că ar putea datora către ANRE, după dublarea contribuției bănești anuale, 5,4 milioane lei, față de 2,7 milioane lei, cât ar fi datorat potrivit legislației încă în vigoare.

Anul acesta, toți furnizorii de gaze naturale au plătit ANRE un tarif de 0,56 lei/1.000 mc de gaze furnizați pentru activitatea desfășurată, adică de 0,053 lei/MWh, la o putere calorifică superioară de 10,55 MWh/1.000 mc. Pentru anul viitor, Autoritatea vrea să perceapă un tarif separat de la furnizorii care sunt și producători de gaze, cei mai mari fiind Romgaz și OMV Petrom, care acoperă cumulat peste 96% din producția națională. Aceștia, precum și jucători mici, cum ar fi Amromco, Stratum sau Raffles, vor datora în 2019 un tarif mai mult decât triplu față de 2018, de 0,168 lei/MWh furnizat. 

Ceilalți furnizori de gaze, care nu sunt și producători, vor datora ANRE în 2019 aproape același tarif precum anul acesta, respectiv de 0,056 lei/MWh.

De asemenea, tarifele de desfășurare a activității ale Transgaz și ale distribuitorilor de gaze, cei mai mari fiind Engie și E.ON, se vor dubla anul viitor. Pentru transportul de gaze, tariful crește de la 0,029 la 0,062 lei/MWH, iar pentru distribuție – de la 0,040 la 0,086 lei/MWh.

A început sezonul de gripă, numeroase cazuri sunt deja semnalate, puține persoane sunt însă vaccinate. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Health.forum CITEȘTE ȘI A început sezonul de gripă, numeroase cazuri sunt deja semnalate, puține persoane sunt însă vaccinate. Perspectivele vor fi anunțate la Profit Health.forum

În cazul operatorilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, Romgaz și Depomureș, controlat de Engie, tariful către ANRE ar urma să fie majorat de la 0,044 la 0,094 lei/MWh.

Cu banii în plus rezultați din majorarea tarifelor și contribuțiilor bănești, ANRE mai vrea să implementeze un sistem informatic integrat la nivelul instituției și un soft dedicat care să permită dezvoltarea de modele de analiză, simulare și prognoză privind funcționarea eficientă a sistemului energetic național și a celui de transport de gaze.

Pe lângă asta, ANRE mai are în vedere realizarea de studii pentru elaborarea unei noi norme tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum, precum și pentru elaborarea unei noi scheme de subvenționare a producătorilor de energie regenerabilă, dar și derularea de campanii de informare a consumatorilor.

Finanțele modifică legislația ajutorului de stat, astfel încât toate proiectele eligibile și depuse în termen să fie finanțate. Bugetul disponibil - depășit de aproape 3 ori CITEȘTE ȘI Finanțele modifică legislația ajutorului de stat, astfel încât toate proiectele eligibile și depuse în termen să fie finanțate. Bugetul disponibil - depășit de aproape 3 ori

"Potrivit art. 1 și 23 din Legea nr. 167/10.07.2018 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, au fost prevăzute în sarcina ANRE obligații privind asigurarea creșterii gradului de informare și conștientizare a drepturilor clienților finali de energie electrică și gaze naturale în relația cu operatorii economici participanți la piață. ANRE are de gestionat o serie de subiecte deosebit de sensibile pentru consumatorii finali de energie electrică și gaze naturale în condițiile eliminării prețurilor reglementate la energia electrică si a continuării aplicării calendarului de liberalizare a prețurilor la gaze naturale. Campaniile de informare trebuie dezvoltate pe mai multe etape, începând cu cea simplă, de informare a consumatorilor în vederea acumulării și integrării de informații și cunoștințe, și până la cea complexă, de conștientizare ca atingere a nivelului atitudinal. Pentru administrarea modului prin care vom asigura informarea și comunicarea cu categoriile de clienți finali, în special cei casnici, ANRE va trebui să dezvolte pachete informative structurate pe diferite grupuri țintă, să elaboreze pliante și broșuri, să le difuzeze, să gestioneze pregătirea evenimentelor de diseminare a informației. ANRE coordonează elaborarea programelor de informare și de motivare a consumatorilor mici de energie, inclusiv casnici, pentru a utiliza eficient energia. Aceste activități nu au fost efectuate din lipsă de fonduri, deși au fost bugetate an de an, fiind reportate pentru anul 2019", mai arată ANRE.

Pentru anul în curs, bugetul instituției prevede venituri totale de 150,84 milioane lei, din care 87,46 milioane lei din taxe, tarife și contribuții bănești percepute operatorilor din piața de energie și gaze naturale, iar restul - din excedentul bugetar consemnat anul trecut (63,34 milioane lei). Cheltuielile totale au fost bugetate tot la nivelul de 150,84 milioane lei, peste jumătate (circa 85 milioane lei) reprezentând cheltuieli de personal.

ANRE plătește printre cele mai mari salarii dintre toate instituțiile de stat. Astfel, președintele Autorității, Dumitru Chiriță, a încasat din salariu anul trecut, în primele circa 2 luni de mandat (care a început în ultima parte a lunii octombrie 2017), suma totală de 115.833 lei, respectiv cam 51.000 lei pe lună (în jur de 11.000 euro)

viewscnt
Afla mai multe despre
taxe energie
tarife energie
contributii banesti energie
anre
pret gaze naturale
pret energie electrica
scumpire gaze
scumpire energie
scumpire caldura
anre sediu nou
drepturile consumatorilor
factura energie
factura gaze