Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget": Guvernul se mulțumește să ia mai puțin de 8 milioane lei de la Transgaz, după ce compania a avertizat că rămâne fără bani de investiții strategice

Operațiunea "Dividende de la companiile de stat pentru gaura din buget": Guvernul se mulțumește să ia mai puțin de 8 milioane lei de la Transgaz, după ce compania a avertizat că rămâne fără bani de investiții strategice
scris 15 nov 2018

Consiliul de Administrație al operatorului sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, companie controlată de stat prin Ministerul Economiei cu 58,5% din acțiuni, propune AGA acordarea de dividende suplimentare în sumă totală de 13,4 milioane lei, adică de 1,14 lei/acțiune, din care acționarului majoritar i-ar reveni circa 7,8 milioane lei.

"Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile “rezultat reportat” și/sau “alte rezerve” în cuantum de 13.472.486 lei. Aprobarea dividendului brut pe acțiune în valoare de 1,14 lei/acțiune și a datei de 28.12.2018 ca termen de începere a plății dividendelor", este propunerea CA-ului Transgaz pentru AGA companiei din 3 decembrie.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea a fost întocmită în urma unei adrese de ieri a Ministerului Economiei.

Operațiunea

Spania vrea să aducă acasă numeroși muncitori calificați care au plecat din cauza crizei economice CITEȘTE ȘI Spania vrea să aducă acasă numeroși muncitori calificați care au plecat din cauza crizei economice

Inițial, printr-o adresă anterioară, din 9 noiembrie, ministerul ceruse "Distribuirea/redistribuirea sumelor înregistrate în conturile “rezultat reportat” și/sau “alte rezerve”", fără precizarea concretă a unei sume. Asta ar fi însemnat o distribuire minimă de peste 700 de milioane de lei doar pentru acționarul majoritar.

Însă Transgaz a transmis ministerului, în replică, că o astfel de distribuire de dividende "va avea un efect negativ imediat asupra solidității financiare a societății și a capacității de a finanța proiecte de investiții strategice". În consecință, acționarul majoritar și-a revizuit pretențiile.

Transgaz a inițiat sau este în curs de a începe mai multe proiecte investiționale strategice extrem de costisitoare, cum ar fi gazoductul BRUA, inclusiv pentru a-și respecta angajamentele asumate față de Comisia Europeană drept condiție pentru finalizarea fără sancțiuni a unei investigații demarate de Bruxelles ca urmare a suspiciunii că operatorul blochează exportul de gaze din producția internă a României către alte state UE.

Printre aceste investiții se numără și cele în conductele menite să preia de la țărm și să introducă în sistemul național gazele care ar urma să fie extrase din zăcămintele din Marea Neagră.

Operațiunea
ANAT: Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele nouă luni este de 230 milioane de euro CITEȘTE ȘI ANAT: Valoarea voucherelor de vacanță emise în primele nouă luni este de 230 milioane de euro

Anul trecut, statul a înaintat Transgaz o solicitare similară, respectiv distribuirea ca dividende a sumelor din conturile de rezultat reportat și alte rezerve, în total peste 1,7 miliarde lei, iar compania a arătat că banii respectivi sunt ținuți pentru investiții și că, fără ei, va fi nevoită să se împrumute mai mult, cu riscul de a încălca anumiți termeni contractuali stabiliți cu finanțatorii legați de gradul de îndatorare.

"Depășirea condițiilor de îndatorare agreate cu instituțiile financiare va determina creșterea costurilor de finanțare ale societății și poate da dreptul băncilor de a impune restricții cu impact direct asupra societății și a capacității de a finanța proiectele de investiții strategice", afirma Transgaz, într-un document din vara lui 2017. În cele din urmă, s-a decis ca Transgaz să acorde dividende suplimentare de doar 171 milioane lei. 

Anul acesta, Transgaz a achitat deja dividende de peste 534 milioane lei, din profitul obținut în 2017.

ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a fost votat de Parlament pentru un nou mandat în fruntea ASF. LISTA noilor membri de conducere CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Leonardo Badea a fost votat de Parlament pentru un nou mandat în fruntea ASF. LISTA noilor membri de conducere

Bugetul general consolidat, care include atât bugetul de stat, cât și bugetele de pensii și de șomaj, a încheiat primele nouă luni cu un deficit de 16,8 miliarde lei, adică 1,77% din Produsul Intern Brut (PIB), de peste două ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) a redus recent în mod semnificativ, de la 5,5% la 4,5%, estimarea privind creșterea produsului intern brut în 2018 în noua proiecție de toamnă. Pe de altă parte, PIB nominal a fost revizuit din nou în sus, pe baza estimărilor că economia va fi mai inflaționistă în acest an decât în prognoza anterioară, operațiune de natură să ușureze misiunea Guvernului de a afișa la finalul anului un deficit bugetar situat în limita de 3% din PIB impusă de legislația europeană.

În acest scop, după cum Profit.ro a scris în exclusivitate, Guvernul va desființa peste 4.000 de posturi, preponderent neocupate, din aparatul bugetar. Cele 21 de ministere ar urma să renunțe la aproape 870 de posturi în total, cele mai puține fiind desființate la Ministerul Afacerilor Externe (10), iar cele mai multe la Ministerul Finanțelor (102), potrivit calculelor Profit.ro.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
dividende suplimentare
ministerul economiei
deficit bugetar
rezultat reportat
alte rezerve