Scăderea neașteptată a stocurilor de țiței din SUA a împins miercuri prețurile petrolului peste pragul de 47 dolari/baril pentru prima dată în aproape două săptămâni, însă mișcarea cotațiilor nu a fost preluată în totalitate de piețele de capital, care s-au depreciat pe fondul rezultatelor slabe raportate de companii.
Cotațiile “aurului negru” au inversat pierderile de peste 1,2% înregistrate după prima jumătate a tranzacțiilor de astăzi, după ce un raport al Administrației americane pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a arătat miercuri că stocurile de țiței din SUA au scăzut cu 3,4 milioane barili în perioada 2-6 mai, contrar datelor prezentate ieri de Institulul American al Petrolului (API), care raportase o creștere a stocurilor companiilor cu 3,45 milioane barili pentru intervalul analizat.
Analiștii estimau un avans de 300.000 barili al stocurilor de petrol, potrivit MarketWatch.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Datele prezentate de EIA și API pot înregistra variații semnificative, având în vadere că petroliștii sunt obligați să raporteze cifre exacte către EIA, care este o agenție guvernamentală, în timp ce datele colectate de API sunt voluntare.
În jurul orei 20:20, petrolul WTI, de referință pe piața americană, se tranzacționa la 46,1 dolari/baril, în urcare cu 3,2% față de închiderea de marți, de 44,66 dolari/baril. Petrolul Brent era în creștere cu 4%, la 47,35 dolari/baril, cea mai bună cotație începând cu data de 29 aprilie.
Deși prețurile petrolului au început să crească înainte de închiderea burselor europene, principale acțiuni nu au reușit să revină în teritoriu pozitiv până la finalul sesiunii.
Indicele pan-european Stoxx Europe 600 a încheiat cu un declin de 0,5%, după ce pe parcursul zilei s-a depreciat cu până la 0,9%, în condițiile în care investitorii au analizat o serie de date dezamăgitoare publicate de companii. Marți, indicele s-a apreciat cu 0,9%.
Printre emitenții europeni care au raportat scăderi importante miercuri se numără Raiffeisen Bank International (RBI) și compania de publicitate franceză JCDecaux, ale căror acțiuni au scăzut cu 10%, precum și grupul german de utilități E.ON, cu un declin de 6,4%.
Acțiunile RBI s-au prăbușit după ce compania-mamă a grupului austriac, Raiffeisen Zentralbank Österreich, a anunțat că va analiza o posibilă fuziune a celor două entități în ideea consolidării rezervelor de capital și îmbunătățirii eficienței. Posibila fuziune nu este bine primită de unii investitori, ceea ce a provocat scăderea acțiunilor RBI, în pofida faptului că grupul a raportat o creștere de 37% a profitului consolidat, la 114 milioane de euro.
De cealaltă parte a Atlanticului, principalii indici ai bursei de la New York înregistrau scăderi de până la 0,75%, generate tot de rezultatele financiare sub așteptări raportate de marile companii.
Titlurile studiourilor de filme Walt Disney consemnau cel mai mare declin, de 4,1%, în condițiile în care atât profitul pe acțiune, cât și veniturile companiei din primul trimestru au ratat estimările analiștilor.